Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Γιατί αποσύρθηκαν οι Ρώσοι από τη Συρία

Γιατί αποσύρθηκαν οι Ρώσοι από τη Συρία

Διαφήμιση

Πολλοί θεωρούν την απόφαση του Πούτιν για την απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Συρία ως έκπληξη, όμως, τα γεγονότα και οι εξελίξεις δείχνουν ότι χωρίς απόσυρση δεν θα υπήρχε λύση για το συριακό ζήτημα.

Η απόφαση αυτή θεωρείται έξυπνη κίνηση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο οι λόγοι της κίνησης αυτής, που έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, συνοψίζονται ως εξής: πρώτον, η Ρωσία δεν έπεσε στην παγίδα των Αμερικανών και το σενάριο του Αφγανιστάν με τους Σοβιετικούς αποφεύχθηκε.

Επίσης, η άμεση ρωσική επέμβαση υπέρ του Ασαντ, που ευθύνεται για τον θάνατο πεντακοσίων χιλιάδων ανθρώπων, επιδείνωσε τις σχέσεις της με αρκετές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, και επανέφερε το ανήσυχο κλίμα που επικρατούσε διεθνώς πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεύτερον, το κόστος της εκστρατείας ήταν μεγάλο σε σύγκριση με την πτώση των τιμών πετρελαίου και τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Ηδη η ρωσική κοινωνία υποφέρει οικονομικά εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών που επιδεινώνονται συνεχώς.

Τρίτον, η Ρωσία με την υπογραφή συμφωνιών δισ. $, κατάφερε να εισβάλει οικονομικά στις χώρες του Κόλπου που έχουν ανάγκη από νέους συμμάχους. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν χάσει τους παραδοσιακούς τους συμμάχους.

Τέταρτον, η Ρωσία, με την κίνηση αυτή, απέδειξε ότι ενδιαφέρεται πραγματικά και πρακτικά για πολιτική λύση πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.

Πέμπτον, δεν αποκλείεται να υπάρξουν άλλα πολιτικά κέρδη για τη Ρωσία σε άλλα μέτωπα, όπως είναι η Κριμαία ή η Ουκρανία, ή να περιοριστούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αν συνδράμει αυτή στην επίλυση του προσφυγικού, του μεγάλου αγκαθιού των Ευρωπαίων.

Εκτον, η Ρωσία γνωρίζει ότι η στρατιωτική της παρουσία στη Συρία ξεπέρασε τα γεωπολιτικά της σύνορα και έφτασε στη σφαίρα του αραβικού και ισλαμικού κόσμου και η επιδείνωση των σχέσεων με τους δύο κόσμους δεν τη συμφέρει.

Ετσι, η ανάγκη επίλυσης του Συριακού είναι επιβεβλημένη για να μην προκαλέσει ευρεία έκρηξη τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των δυτικών χωρών και της Ρωσίας που έχει αρκετό μουσουλμανικό πληθυσμό.

Εβδομον, ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα στον Ασαντ να αξιοποιήσει τη νέα κατάσταση που διαμόρφωσαν οι ρωσικές δυνάμεις ώστε να αποχωρήσει από την εξουσία με αξιοπρέπεια.

Ογδοο, οι νέες στρατηγικές συνεργασίες της Μόσχας με τις χώρες του ΟΠΕΚ για βελτίωση τιμών του πετρελαίου έχουν στρατηγική σημασία για την εξασθενημένη ρωσική εθνική οικονομία.

Ενατο, η πρόσφατη πτώση του τελευταίου συριακού μαχητικού από τους αντάρτες με χρήση θερμικού κατευθυνόμενου αντιαεροπορικού πυραύλου ήταν ένα πολιτικό μήνυμα προς τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία για αλλαγή τακτικής, διότι σταδιακά θα κινδύνευαν ως επόμενος στόχος των ανταρτών.

Δέκατον, είναι οι εγγυήσεις που δόθηκαν για τη διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στη Συρία με αντάλλαγμα την εκθρόνιση του Ασαντ και την απομάκρυνση του Ιράν.

Ενδέκατο, η ρωσο-αμερικανική συνεννόηση για τον τερματισμό της συριακής κρίσης πριν από την αποχώρηση του Ομπάμα είναι και αυτός ένας λόγος, γιατί η νέα αμερικανική ηγεσία θα μπορούσε να είναι πιο επιθετική προς τη Ρωσία.

Δωδέκατο, η αλαζονική στάση του Σύρου υπουργού των Εξωτερικών Ουαλίντ Αλ Μουάλεμ και εκπροσώπου της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Αλ Τζαφαρί δεν ταυτίζεται με τη γραμμή της Μόσχας για τη διευθέτηση του Συριακού. Επομένως, η απόσυρση των δυνάμεων ήταν ένα μέσο πίεσης προς τον Ασαντ.

Επιπλέον, η συμμόρφωση της πλειονότητας των μετριοπαθών ανταρτών με την εκεχειρία υποδηλώνει υπόγειες ρωσικές επαφές με τις ομάδες αυτές. Η πρόσκληση, παράλληλα, των μεγαλύτερων αντικαθεστωτικών μετριοπαθών ομάδων στην Αγκυρα τεκμηριώνει τις ρωσικές διπλωματικές προσπάθειες και δεν αποκλείει επαφές με την τουρκική κυβέρνηση έστω και έμμεσα.

Ο Ισλαμικός Σουνιτικός Συνασπισμός, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, πιθανόν να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οριστική εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, εξαιτίας της αποτυχίας της διεθνούς συμμαχίας και της Ρωσίας.

Οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις, που χαρακτηρίστηκαν ως οι μεγαλύτερες στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής, δείχνουν την αποφασιστικότητα των χωρών του συνασπισμού αυτού για την εξάλειψη κάθε ακραίας μορφής τρομοκρατίας.

Επιπλέον, η αναπαραγωγή νέου συριακού καθεστώτος, που θα είναι αποδεκτό εσωτερικώς και εξωτερικώς, και οι προσπάθειες παρεμπόδισης κάθε ενέργειας εκδίκησης και αντεκδίκησης μεταξύ των συριακών κοινοτήτων θα στιγμάτιζε το δεύτερο βήμα του συνασπισμού. Η Τουρκία, απογοητευμένη από τη στάση των ΗΠΑ, που προσπαθεί να της κόψει τα φτερά, θα ασκούσε μεγαλύτερο ρόλο στο πλαίσιο του Σουνιτικού Συνασπισμού

Η συμμετοχή ισλαμικών και αραβικών δυνάμεων θα ήταν αποτελεσματικότερη στην εξάλειψη του ISIS και θα απάλλασσε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία από αυτήν την ευθύνη. Επιπρόσθετα, μια πιθανή συμμετοχή των Δυτικών θα προκαλούσε το λαϊκό αίσθημα, εξαιτίας των σταυροφοριών, της αποικιακής εποχής και των συνεπειών της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος του Πούτιν στη Συρία ευλογήθηκε από τη Ρώσικη Εκκλησία και βαπτίστηκε ως «ιερός».

Ολα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές με κύριο στόχο την επίλυση της συριακής κρίσης.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων