Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Γιατί κατέρρευσε χθες η μετοχή της ΔΕΗ;

Γιατί κατέρρευσε χθες η μετοχή της ΔΕΗ;

Διαφήμιση

Κάποτε η μετοχή της ΔΕΗ έμοιαζε με… κάρβουνο που κανείς δεν ήθελε να πιάσει στα χέρια του, παρ’ ότι όμως η ορατότητα για το μέλλον της επιχείρησης παραμένει θολή, εντούτοις το χαρτί έχει τρέξει από την αρχή της χρονιάς κατά 34%, κι ας πλήρωσε χθες ακριβά το μάρμαρο της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή του πολυτιμότερου περιουσιακού της στοιχείου. Σε αυτό αποδίδεται η χθεσινή αντίδραση της αγοράς (-10,11%, ενώ έφθασε να υποχωρεί έως και 14,25%), με τη μετοχή να χάνει τα κέρδη ολόκληρου του τελευταίου μήνα.

Κάποιοι είδαν ευκαιρία να την πουλήσουν για να την αγοράσουν φθηνότερα όταν μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ λόγω ΑΔΜΗΕ στις 15 Ιουνίου, θα επανέλθει ξανά στο ταμπλό, σε ημερομηνία που μένει να ανακοινωθεί από τις χρηματιστηριακές άρχες. Αλλοί πούλησαν, επειδή πολύ απλά δεν θέλουν να κρατήσουν και δεύτερη μετοχή, δηλαδή εκείνη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, και κάποιοι επειδή απλώς φοβήθηκαν την αναστολή της διαπραγμάτευσης, που θα κρατήσει εκτός ταμπλό την μετοχή της ΔΕΗ για αρκετές ημέρες.

Στην πράξη, η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου (Πέμπτη 15 Ιουνίου), η αμέσως μετά αναστολή στη διαπραγμάτευση της μετοχής της, και το “σπάσιμο” στα δύο (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών), γίνεται προκειμένου να αποζημιωθούν σε είδος οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας για την απώλεια του περιουσιακού της στοιχείου που περνά στον έλεγχο του Δημοσίου. Έτσι οι σημερινοί μέτοχοι της ΔΕΗ θα λάβουν τόσες μετοχές του νέου ΑΔΜΗΕ όσες κατέχουν στη ΔΕΗ, δηλαδή για κάθε μια που διαθέτουν θα πάρουν και μία μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο με μετοχικό κεφάλαιο 491,84 εκατ ευρώ, που θα διαιρεθεί σε 232 εκατ. μετοχές, δηλαδή όσες ακριβώς διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ, ονομαστικής αξίας 2,12 ευρώ η μία. Τα 491,8 εκατ ευρώ θα αποκοπούν από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, καθώς η εταιρία θα μοιράσει ίσης ονομαστικής αξίας μετοχές του ΑΔΜΗΕ προς όλους τους μετόχους της που θα είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Έτσι η σημερινή ονομαστική αξία της μετοχής της ΔΕΗ θα μειωθεί από τα 4,60 στα 2,48 ευρώ. Οι μέτοχοί της θα πάρουν επιστροφή σε είδος, με αναλογία 1 προς 1, μετοχές της νεοσύστατης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία και θα ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ.

Το σχέδιο είναι αυτό. Η ημερομηνία επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών της ΔΕΗ με τη νέα ονομαστική τους αξία θα ανακοινωθεί από τις χρηματιστηριακές αρχές, και θα ταυτίζεται με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Τοποθετείται τουλάχιστον πέντε εργάσιμες μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε και η αποκοπή του δικαιώματος. Δεδομένου ότι κατά την πρώτη ημέρα επαναδιαπραγμάτευσης, τα όρια διακύμανσης θα είναι ελεύθερα, θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί που έχουν στα χέρια τους και τις δύο μετοχές, θα θελήσουν να τις πουλήσουν. Και επειδή η ονομαστική αξία της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ορίστηκε στα 2,12 ευρώ, λιγότερα περιθώρα έχει να πέσει αυτή, παρά η μετοχή της ΔΕΗ (η σημερινή της αξία θα μειωθεί στα 2,48 ευρώ).

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, ένας λόγος για την χθεσινή κατάρρευση είναι ότι η επιστροφή σε είδος στους μετόχους της ΔΕΗ, με αναλογία 1/1, δεν αρέσει στην αγορά. Και αυτό καθώς εγκλωβίζει κεφάλαιο στους μετόχους της ΔΕΗ μέχρι και την εισαγωγή της νέας εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Στο από εδώ και πέρα πάντως τοπίο, αυτά που θα μετρήσουν πολύ είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της ΔΕΗ. Η “δίκαιη” αποτίμηση της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Επηρεάζεται σαφώς από τον πολιτικό κίνδυνο, το μπερδεμένο ακόμη τοπίο γύρω από την πώληση των μονάδων της (αν θα πωληθούν, και ποιές θα είναι), την αποκρατικοποίηση του 17% (αν και πότε θα γίνει), το γεγονός ότι βαρύνεται από πολύ μεγάλα χρέη λόγω των ανεξόφλητων οφειλών ύψους 2,4 δισ ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το δαπανηρό επενδυτικό της πρόγραμμα. Οταν όμως φτάνει κανείς να συγκρίνει την χθεσινή της κεφαλαιοποίηση ύψους 907 εκατ. ευρώ με την λογιστική της αξία (P/BV 0,25x), αντιλαμβάνεται το μέγεθος της υποτίμησης που έχει υποστεί. Προς το παρόν πάντως η αγορά δυσκολεύεται να αποτιμήσει το αύριο της ΔΕΗ.

Πολλώ δε μάλλον όταν το αξιόχρεό της παραμένει προβληματικό, και έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη διετία από πλευράς πληρωμών.

Το 2018 καλείται να πληρώσει δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ, όμως αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στα όσα την περιμένουν το 2019, όταν η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 1,2 δισ. ευρώ αφορούν στο μεγάλο ομολογιακό των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ενώ 500 εκατ. ευρώ αφορούν στο δεύτερο ομόλογο της εταιρείας, που εκπνέει το Μάιο του ίδιου έτους.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων