Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Greek Mafia – Oι Εισαγγελείς ζητούσαν στοιχεία για το κύκλωμα από την ΕΛΑΣ: «Σε όλα εισπράξαμε άρνηση»

Greek Mafia – Oι Εισαγγελείς ζητούσαν στοιχεία για το κύκλωμα από την ΕΛΑΣ: «Σε όλα εισπράξαμε άρνηση»

Διαφήμιση
Το iEidiseis αποκαλύπτει νέα στοιχεία από την πορισματική αναφορά δύο Εισαγγελέων για τις σχέσεις ΕΛΑΣ – Greek Mafia.
 

    

06:05 – 02/02/2023
Τελευταία ενημέρωση: 07:25 – 02/02/2023

«Καρφιά» κατά αστυνομικών υπηρεσιών περιέχει η πορισματική αναφορά που συνέταξαν οι δύο αρμόδιοι επίκουροι Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση σε βάρος των 23 προσώπων που κατηγορούνται για την πολύκροτη υπόθεση της Greek Mafia.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, οι δύο Εισαγγελείς γράφουν στην αναφορά τους ότι κρίθηκε αναγκαίο να αναζητηθεί απευθείας από τις αστυνομικές Αρχές επιπλέον αποδεικτικό υλικό, σχετιζόμενο με το ερευνώμενο κύκλωμα διαφθοράς. Αρχικά διαβιβάστηκε στις 15 Απριλίου 2022 παραγγελία προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με την οποία ζητήθηκε το πόρισμα της προκαταρκτικής-διοικητικής εξέτασης που διενεργήθηκε σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών, όπως και κάθε σχετικό έγγραφο και συγκεντρωθέν υλικό από τη σχηματισθείσα πειθαρχική-διοικητική δικογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020 η Αστυνομία είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς αντίγραφα της δικογραφίας (μετά τις αποκαλύψεις που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας για επίορκους αστυνομικούς), στο πλαίσιο προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης που είχε διατάξει ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε γίνει αποδεκτό από την Εισαγγελία .

Στη συνέχεια της αναφοράς τους οι δύο Εισαγγελείς αναφέρουν τις ενέργειες που έκαναν για να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για το κύκλωμα διαφθοράς. Όπως γράφουν, με παραγγελία τους, στις 17 Ιουνίου 2022, προς τον τότε Διευθυντή της Άμεσης Δράσης και τους διοικητές του Α.Τ και Τ.Α. Ομόνοιας και Κυψέλης, ζήτησαν να τους γνωστοποιηθεί εάν έχουν περιέλθει με οποιονδήποτε τρόπο στις συγκεκριμένες αστυνομικές υπηρεσίες καταγγελίες που συνδέονται με κύκλωμα διαφθοράς που παρέχει «κάλυψη» και «προστασία» σε επιχειρήσεις από το 2014 και μετά.

«Σε άπαντα τα έγγραφά μας λάβαμε μόνον αρνητικές απαντήσεις», σημειώνουν οι Εισαγγελείς.

 

Επίσης, προσθέτουν ότι υπήρξαν παραγγελίες τους στις 17 Ιουνίου 2022 και στις 24 Ιουνίου 2022 προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για το ίδιο θέμα, χωρίς να πάρουν καμία απάντηση (τουλάχιστον μέχρι τη σύνταξη του πορίσματος). Στον αντίποδα σημειώνεται από πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ότι η άντληση στοιχείων για καταγγελίες που έγιναν έξι ή εφτά ή οχτώ χρόνια πριν είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ενώ προσθέτουν όσον αφορά στην Άμεση Δράση ότι δέχεται χιλιάδες κλήσεις κάθε εβδομάδα και η αναζήτηση συγκεκριμένων καταγγελιών από το μακρινό παρελθόν είναι ακόμα πιο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Greek mafia – Νέα στοιχεία, καταθέσεις που «καίνε»

Νέα διάσταση στη δικαστική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση της Greek Mafia δίνει κατάθεση που έδωσε δικηγόρος όταν κλήθηκε για ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτος για συμμετοχή στο κύκλωμα διαφθοράς.

Το iEidiseis αποκαλύπτει νέα στοιχεία από καταθέσεις που κάνουν λόγο για απειλές κατά εκδιδόμενων γυναικών «για να μην τα σκαλίζουν», για «καραμέλες» που έπρεπε να δοθούν στο κύκλωμα και για διαχειρίστριες οίκων ανοχής που ήταν αναγκασμένες να πληρώνουν «εισιτήριο».

Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, η απουσία προανακριτικής έρευνας σε βάθος έχει ως αποτέλεσμα να αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο δύο Εισαγγελέων ότι «με βάση τα έως τώρα συλλεγέντα αποδεικτικά στοιχεία, δεν δύναται να αποδοθεί ποινική ευθύνη, στο πλαίσιο της παρούσας δικογραφίας, σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων-αστυνομικών και των συμμετόχων τους για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, καθώς και για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της παράβασης καθήκοντος».

 

Η υπόθεση αφορά σε έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (επί διοίκησης Ρουμπάτη) την περίοδο 2015-2017 για σχέσεις μεταξύ αξιωματικών της Αστυνομίας με ανθρώπους της νύχτας, με στόχο την παροχή «προστασίας» σε οίκους ανοχής, «ροζ» στούντιο, χαρτοπαικτικές λέσχες και μεγάλα καταστήματα με strip show. Ο «τζίρος» του κυκλώματος -σύμφωνα με τη δικογραφία- ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως.

Η δίκη για την Greek Mafia «έσπασε» σε δύο σκέλη, διότι υπήρχε κίνδυνος παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας που είναι πλημμέλημα. Έτσι, κρίθηκε ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις κατεπείγουσας περίπτωσης χωρισμού της δικογραφίας και αποφασίστηκε να γίνει ξεχωριστή δίκη για τη δωροδοκία. Η συγκεκριμένη δίκη ολοκληρώθηκε την Τρίτη με την αθώωση και των 17 κατηγορουμένων. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων με τη φράση: «Δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο».

Εντούτοις ο φάκελος της Greek Mafia δεν έχει κλείσει. Και αυτό γιατί εκκρεμεί η δίκη για τα κακουργήματα. Το iEidiseis αποκαλύπτει νέα στοιχεία που προκύπτουν από την πορισματική αναφορά δύο επίκουρων Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος (31 Αυγούστου 2022) για το κύκλωμα που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- παρείχε «κάλυψη» σε οίκους ανοχής και παράνομα καζίνο με αντάλλαγμα «πακέτα», «ψηλά κουτάκια» και «παπλώματα».

Η πορισματική αναφορά των Εισαγγελέων

Στην πορισματική αναφορά των Εισαγγελέων γίνεται ειδική μνεία στα όσα κατέθεσε δικηγόρος, ο οποίος κλήθηκε να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτος. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος κατέθεσε στις δικαστικές Αρχές ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνάδελφοί του, οι οποίοι ασχολούνται με τέτοιου είδους υποθέσεις, γνώριζαν για την ύπαρξη του κυκλώματος διαφθοράς. Δε μπορούσε ωστόσο -όπως λέει- να μιλήσει καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Ανέφερε ότι αστυνομικοί είχαν πουλήσει προστασία σε πελάτισσά του, η οποία αρχικά είχε αρνηθεί να πληρώσει και συνελήφθη.

 

Οι πελάτισσές του έλεγαν ότι πληρώνουν για τη μη σύλληψή τους, καθώς οι οίκοι ανοχής που μίσθωναν ήταν παράνομοι, γιατί δεν είχαν άδεια και σφραγίζονταν από το Δήμο. Το κύκλωμα εκμεταλλευόταν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου σχεδόν κανένας οίκος ανοχής δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Έτσι, ξεκίνησαν το «πρόγραμμα κάλυψης», με τον δικηγόρο να αναφέρει ότι μετά από αυτό η δουλειά του έπεσε κατακόρυφα (καθώς δεν γίνονταν συλλήψεις).

Όσον αφορά στον τρόπο δράσης του κυκλώματος, ο δικηγόρος κατέθεσε ότι αρχικά πραγματοποιούνταν καθημερινές συλλήψεις στους ίδιους οίκους ανοχής, μέχρι που τελικά «έσκαγε το μυστικό της καραμέλας-εισιτήριο» και έμπαιναν στο «πρόγραμμα» πληρώνοντας 1000-1500 ευρώ το μήνα. Πρόσθεσε ότι πριν από αρκετά χρόνια είχε επισκεφτεί μαζί με γυναίκες που δραστηριοποιούνταν στο συγκεκριμένο χώρο, εν ενεργεία υπουργό στον οποίο είχαν καταγγείλει ότι μισθώτριες οίκων ανοχής είναι αναγκασμένες να πληρώνουν για «προστασία».

Ο δικηγόρος σημείωσε ότι οι δικαστικές Αρχές μπορούν να εξακριβώσουν την αλήθεια καλώντας εκδιδόμενες γυναίκες και εκμισθώτριες των οίκων ανοχής για κατάθεση.

Οι Εισαγγελείς αναφέρουν ότι μετά την κατάθεση του δικηγόρου κρίθηκε αναγκαίο να κληθούν ως μάρτυρες οι γυναίκες τις οποίες ανέφερε. Πιο συγκεκριμένα παραγγέλθηκε η λήψη ένορκων καταθέσεων τον Ιούλιο του 2022.

Η μία γυναίκα κατέθεσε ότι ζητήθηκαν χρήματα από βοηθό της, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει εάν οι «εισπράκτορες» ήταν μαφιόζοι ή εάν ήταν αστυνομικοί, ενώ περιέγραψε περιστατικό «επίσκεψης» από κλιμάκιο της Αστυνομίας που αφαίρεσε κάμερες και έκανε ζημιές. Μετά την «επιδρομή» αναγκάστηκε να δίνει 1500 ευρώ «για να έχει την ησυχία της». Τα λεφτά τα έδινε συνεργάτης της, χωρίς η ίδια -όπως ανέφερε- να γνωρίζει σε ποιον.

Οι Εισαγγελείς σημειώνουν στην αναφορά τους ότι προέκυψαν ενδείξεις -και δη σε βαθμό επάρκειας- για άσκηση ποινικής δίωξης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση σε βάρος 23 προσώπων (ανάμεσά τους ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εν ενεργεία και απόστρατοι).

iEidiseis

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων