Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κηρύσσει πόλεμο στις Big Oil – Καταργεί τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κηρύσσει πόλεμο στις Big Oil – Καταργεί τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα

Διαφήμιση

Πηγή: AP

ΟΤζο Μπάιντεν δεν κρύβει, εδώ και καιρό, την οργή του προς τον ενεργειακό κλάδο των ΗΠΑ, τα παχυλά κέρδη που έχει αποκομίσει από την έναρξη του πολέμου και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που «παίζει» με τις τιμές. Τον έχει καλέσει επανειλημμένως να λάβει μέτρα για να… ανακουφίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τον έχει απειλήσει πως θα υποστεί τις συνέπειες, αν δεν το κάνει. Τελικά, με τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί απόψε βρήκε τρόπο να τον… τιμωρήσει!

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσε πρώτο το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει όλες τις κρατικές επιδοτήσεις προς τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου στερώντας του σημαντικά κονδύλια που κυμαίνονται από 10 έως 50 δισ. δολάρια ετησίως. 

Αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές και όχι μόνο πίεζαν την κυβέρνηση να δρομολογήσει κάποιου είδους έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των Big Oil, στο πρότυπο των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί ήδη στην Ευρώπη. Ο Λευκός Οίκος είχε υποσχεθεί ότι θα αντιδράσει, αλλά απέφυγε εσκεμμένα να το κάνει πριν τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές. Τελικά αντί της επιβολής ενός νέου φόρου, εκτιμήθηκε ως καλύτερο μέτρο η κατάργηση των επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν.  

Παράλληλα για να τιμωρήσει τις εταιρείες που δρομολογούν τα κέρδη τους προς όφελος των μετόχων τους και όχι των καταναλωτών, σκοπεύει να τετραπλασιάσει τον φόρο που επιβάλλεται στις επαναγορές μετοχών, ήτοι από το 1% στο 4%.  “Οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει επιτέλους να κάνουν το σωστό” είχε ξεκαθαρίσει ο κ. Μπάιντεν κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, τον περασμένο μήνα, προετοιμάζοντας τον κλάδο για την… αντεπίθεση του.  

Οικονομικό και επικοινωνιακό όφελος 

Υποστηρικτές του μέτρου της κατάργησης των επιδοτήσεων επισημαίνουν ότι η πρόταση «κουμπώνει» και στην πράσινη πολιτική που θέλει να προάγει πρακτικά και επικοινωνιακά ο Αμερικανός πρόεδρος, βάσει της οποίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίζει οικονομικά και να ενισχύει μόνο project καθαρής ενέργειας, που εξυπηρετούν και τον στόχο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Έκθεση του ΔΝΤ, το 2021, υπολόγισε πως η παγκόσμια βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έλαβε επιδοτήσεις συνολικού ύψους 5,9 τρισ. δολαρίων. Επομένως η διακοπή της… αιμοδοσίας αυτής προς τον κλάδο είναι από τα ζητούμενα των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων διεθνώς, στην προκειμένη περίπτωση και στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί και προεκλογικά να «κόψει» τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τον κλάδο. Τελικά χρειάστηκε να μεσολαβήσει η ενεργειακή κρίση και η λαϊκή οργή για τα εκρηκτικά κέρδη των Big Oil για να αποτολμήσει μια τέτοια κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του lobbying του κλάδου.

Διαμάχη με τους λομπίστες

Το τελευταίο έχει τη σημασία του, διότι οι Δημοκρατικοί έχουν απωλέσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ελέγχει μόνο την πλειοψηφία στη Γερουσία, κάτι που σημαίνει πως ο Λευκός Οίκος θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια του να περάσει το μέτρο από το Σώμα, έστω και στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού. Είναι κοινό μυστικό δε, πως ο ενεργειακός κλάδος διατηρεί στενούς δεσμούς με τους Ρεπουμπλικάνους, ειδικά σε πολιτείες κυρίως του νότου, όπου ο πετρελαϊκός κλάδος έχει μεγάλη επιρροή.

Το ισχυρό lobbying από τον κλάδο είχε εμποδίσει και τον Μπάρακ Ομπάμα να καταργήσει, όπως είχε προσπαθήσει, τις επίμαχες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις προς τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων. Όμως, ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως. αυτή τη φορά. τα δεδομένα στην κοινωνία είναι διαφορετικά με το κύμα της ακρίβειας να «στριμώχνει» τα νοικοκυριά, τα οποία με τη σειρά τους πιέζουν τους νομοθέτες για μεγαλύτερη βοήθεια.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το μέτρο, επικοινωνιακά θα φανούν ως οι μεγάλοι υποστηρικτές και προστάτες των Big Oil, σε ένα διάστημα που οι εταιρείες έχουν θησαυρίσει και ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Oi ενεργειακές εταιρείες από την πλευρά τους ισχυρίζονται πως αξιοποιούν τα κονδύλια αυτά για νέες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της προσφοράς ρίχνει τις τιμές. Ωστόσο δυσκολεύονται βέβαια να εξηγήσουν γιατί δεν αξιοποιούν τα δικά τους υπερκέρδη για το σκοπό αυτό και αντιθέτως τα διοχετεύουν σε υψηλά μερίσματα και κολοσσιαία προγράμματα επαναγοράς μετοχών.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και ο τετραπλασιασμός του φόρου στις επαναγορές μετοχών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης Climate Power, αν ο φόρος αυτός ήταν ήδη σε εφαρμογή το Δημόσιο θα είχε αποκομίσει επιπλέον 4,4 δισ. δολάρια από τις επαναγορές μετοχών των Big Oil τους πρώτους εννέα μήνες του 2022

Ενδεικτικά η Chevron έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα-ρεκόρ επαναγοράς μετοχών συνολικού ύψους 75 δισ. δολαρίων, ενώ η ExxonMobil έχει διαθέσει ήδη 30 δισ. δολάρια για μερίσματα και επαναγορές μετοχών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων