Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τι κρύβουν οι κινήσεις της Τουρκίας για έρευνες στο Καστελόριζο – Οι γεωπολιτικές και στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας – Το προφητικό άρθρο του Κ. Νικολάου

Τι κρύβουν οι κινήσεις της Τουρκίας για έρευνες στο Καστελόριζο – Οι γεωπολιτικές και στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας – Το προφητικό άρθρο του Κ. Νικολάου

Διαφήμιση

Χρήστος Στεφάνου
23 07 2020 | 08:21
Η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας τις τελευταίες ημέρες με αιχμή του δόρατος τις νέες έρευνες που σχεδιάζει η κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO δεν είναι μια τυχαία κίνηση: πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση ενός πολύ καλά σχεδιασμένου πλάνου με απώτερο στόχο να βγει η Τουρκία από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει απομονωθεί και βρίσκεται εκτός των εξελίξεων με τους υδρογονάνθρακες.

Όπως έχει τονίσει κατ᾽ επανάληψη στην αρθρογραφία του τόσο στο Energypress όσο και στην Καθημερινή, ο γεωλόγος πετρελαίων και σύμβουλος εταιρειών πετρελαίου με 45 χρόνια εμπειρίας στις έρευνες Κωνσταντίνος Νικολάου, η Τουρκία δεν υπέγραψε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, διαφωνώντας κάθετα με το άρθρο 121 το οποίο δίνει δικαιώματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στους νησιωτικούς χώρους. Αντί αυτού ισχυρίζεται ότι ακολουθεί ένα άλλο, δικό της ‘’διεθνές δίκαιο’’, το οποίο αλλάζει και προσαρμόζει όπως θέλει και το οποίο δεν δίνει κανένα τέτοιο δικαίωμα στους νησιωτικούς χώρους. Ούτε στα νησιά του Αιγαίου, ούτε στην Ρόδο, ούτε στην Κάρπαθο αλλά ούτε και στην Κρήτη.

Αυτήν ακριβώς την τουρκική θέση, έρχονται να υποστηρίξουν οι κινήσεις που κάνει τώρα η Τουρκία, που δεν γίνονται για πρώτη φορά. Η Άγκυρα πραγματοποίησε στο παρελθόν σεισμικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων έχει ήδη αξιολογήσει και τώρα επιχειρεί να εντοπίσει με συμπληρωματικές έρευνες γεωτρητικούς στόχους, κατά την πάγια τακτική που ακολουθείται στην πετρελαϊκή αγορά.

Όπως τονίζει ο κ. Νικολάου, η κίνηση της Τουρκίας είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και μελετημένη. Η NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες του σκάφους Oruc Reis έχει συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Από πλευράς ερευνών δεν πρόκειται να προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στις προσπάθειες για εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων. Ωστόσο εάν οι συντεταγμένες της NAVTEX συνεχιστούν προς τα νότια, τότε συμπίπτουν με τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Επομένως πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να ακυρώσει τις συμφωνίες ΑΟΖ που έχει υπογράψει η Κύπρος με Αίγυπτο, Ισραήλ αλλά και Λίβανο και να ενισχύσει τη θέση της ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι επί αδελφών Μουσουλμάνων, η Τουρκία είχε επιχειρήσει να υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Ο κ. Νικολάου εκτιμά ότι η Άγκυρα δε θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση αφού πέτυχε το στόχο της, δηλαδή την ανακοίνωση του State Department που κάνει λόγο για έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Ο ίδιος προβλέπει ότι δε θα υπάρξει κίνηση στα νότια της Κρήτης με δεδομένο ότι απαιτείται εκχώρηση περιοχής από τη Λιβύη, ωστόσο η περιοχή της Βεγγάζης δεν ελέγχεται από το Σάρατζ αλλά από τον Χαφτάρ.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική σε ό,τι αφορά τις έρευνες πετρελαίου στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα και να οδηγήσει στην συνεκμετάλλευση

Πρώτον εκδίδει χάρτες παραχωρήσεων και προχωρά σε διεθνείς επιστημονικές ανακοινώσεις

Δεύτερον προχωρά σε σεισμικές έρευνες με τα δικά της πλοία, αφού καμία εταιρεία δε δέχεται να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο

Τρίτον προχωρά με δικά της σκάφη σε γεωτρήσεις προκειμένου εάν εντοπίσει κοιτάσματα να στήσει εξέδρες παραγωγής.

Να σημειωθεί τέλος ότι η πρώτη φορά που η τουρκική TPAO εξέδωσε χάρτες παραχωρήσεων στους οποίους περιλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, πατώντας πάνω και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ήταν το 2007 ενώ ακολούθησαν και άλλες κινήσεις στη συνέχεια, με αποκορύφωμα την κλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ημερών.

ENERGYPRESS.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων