Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Λογαριασμός ακατάσχετος και χωρίς capital controls για τις επιχειρήσεις

Λογαριασμός ακατάσχετος και χωρίς capital controls για τις επιχειρήσεις

Διαφήμιση

Τη θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, αλλά και ειδικού καθεστώτος έναντι των capital controls, π.χ. τα χρήματα στους λογαριασμούς αυτούς να θεωρούνται φρέσκο χρήμα, μελετά η κυβέρνηση ως κίνητρο για την υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών από επαγγελματίες. Προϋπόθεση είναι ο συγκεκριμένος λογαριασμός να είναι αυστηρά επαγγελματικός, όλοι οι συνδικαιούχοι να συνδέονται με τον ΑΦΜ της επιχείρησης και φυσικά να είναι προσβάσιμος από το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή να μπορεί το υπουργείο να έχει όλα τα στοιχεία κίνησης του εν λόγω λογαριασμού.

Ρύθμιση

Ηδη, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε τη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στην οποία παρευρέθη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή –που σήμερα ισχύει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους– θα περιληφθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με πηγές που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, η κυβέρνηση μελετά το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού να μην είναι ένα συγκεκριμένο ποσό (για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι 1.000 ευρώ) στην περίπτωση των επιχειρήσεων, αλλά να καθορίζεται ως ποσοστό επί του τζίρου κάθε επιχείρησης.

Την πρόθεση της κυβέρνησης ο ακατάσχετος λογαριασμός της επιχείρησης να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS λογαριασμού της επιχείρησης, προκειμένου να διαδοθεί η χρήση τους, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS δεν αποτελούν κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμό της.

Στις προτάσεις που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης για την παροχή κινήτρων, ώστε να γίνουν υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, περιλαμβάνεται επίσης και η θέσπιση ειδικού καθεστώτος έναντι των capital controls, δηλαδή τα χρήματα που θα εισρέουν σε αυτούς να θεωρούνται φρέσκο χρήμα και να μπορεί ένα μέρος τους να εξαχθεί, π.χ. το 10%. Αντίθετα, επειδή στόχος του λογαριασμού είναι να μπορεί να εντοπιστεί η προέλευση των συναλλαγών, μελετάται να εξαιρεθούν οι επιταγές τρίτων, οι οποίες λόγω της οπισθογράφησης δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό του πληρωτή, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η καταγραφή των συγκεκριμένων κινήσεων.

Κίνητρα

Η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών με συγκεκριμένα κίνητρα προς τους επιτηδευματίες μελετάται να τεθεί σε εφαρμογή έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου, με επίκεντρο τις κατηγορίες όπου έχει εντοπιστεί μεγάλη φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τους επιτηδευματίες που αναφέρονται στην ΠΟΛ 1002/2015, δηλαδή όλες τις κατηγορίες που απαλλάσσονται από τη χρησιμοποίηση ταμειακής μηχανής ή την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων μέσω μηχανής. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτούς που εκμεταλλεύονται γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, χώρους στάθμευσης, παιδικούς σταθμούς, καθώς και γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, φυσιοθεραπευτές, βιολόγους, ψυχολόγους, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, τοπογράφους, χημικούς, γεωπόνους, δασολόγους, σχεδιαστές, δημοσιογράφους, διερμηνείς, ξεναγούς, μεταφραστές, καθηγητές ή δασκάλους, γλύπτες, ζωγράφους ή σκιτσογράφους, ηθοποιούς, εκτελεστές μουσικών έργων ή μουσουργούς, καλλιτέχνες, χορευτές, χορογράφους, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, διακοσμητές, οικονομολόγους, αναλυτές, προγραμματιστές, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές ή φοροτεχνικούς, αναλογιστές, κοινωνικούς λειτουργούς, εμπειρογνώμονες, ομοιοπαθητικούς, ψυχοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, διαιτολόγους, διατροφολόγους κ.ά.

Έντυπη Καθημερινή

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων