Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Μαύρος» Νοέμβριος για χρυσό και πετρέλαιο

«Μαύρος» Νοέμβριος για χρυσό και πετρέλαιο

Διαφήμιση

Μηνιαίες απώλειες 7% για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

times-xrysou

«Μαύρος» αποδείχθηκε ο Νοέμβριος για τον χρυσό, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 7%, στη μεγαλύτερη μηνιαία βουτιά από τον Ιούνιο του 2013 και κινείται κοντά στα 1050 δολ./ουγγιά, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013. Παρά την κλιμάκωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, ο χρυσός δεν λειτούργησε όπως ίσως θα περίμενε κανείς ως ασφαλές καταφύγιο για τους νευρικούς επενδυτές. Αντ’ αυτού, βρέθηκε στα νύχια των «αρκούδων» που…. ρέφονται από τους «ταύρους» του δολαρίου: Η ανοδική πορεία του αμερικανικού νομίσματος (καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στις 16 Νοεμβρίου) έπληξε τον χρυσό, καθώς τιμολογείται σε δολάρια και το ράλι του χρυσού καθιστά ακριβότερες τις τοποθετήσεις για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οπως σχολιάζει ο αναλυτής της ETF Securities Μάρτιν Αρνολντ, «Η αρνητική συσχέτιση του χρυσού με το δολάριο θα συνεχιστεί εξαιτίας των εκτιμήσεων για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων».

Η πτωτική τάση των τιμών του χρυσού, εξάλλου, εντείνεται και από τις ρευστοποιήσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) χρυσού. Ενδεικτικά, το ενεργητικό του SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου ETF χρυσού, υποχώρησε την Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008. Τη βουτιά του χρυσού ακολούθησαν… μετ’ επιτάσεως και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, αφού το παλλάδιο έκλεισε τον Νοέμβριο με απώλειες 20% (διαπραγματεύεται στα 541,75 δολ./ουγγιά), η πλατίνα υποχώρησε την ίδια περίοδο κατά 16% (820 δολ./ουγγιά) και ο άργυρος κατά 10% (στα 14,10 δολ./ουγγιά).

Πετρέλαιο

«Πικρή γεύση» είχε ο μήνας και για τους επενδυτές στην αγορά πετρελαίου, καθώς οι τιμές τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού κατέγραψαν απώλειες που άγγιξαν το 10% τον Νοέμβριο, καθώς η πλεονάζουσα προσφορά στην παγκόσμια αγορά δεν δείχνει να μειώνεται, παρά τους φόβους για μείωση της ζήτησης από την Κίνα, η οικονομία της οποίας «κατεβάζει ταχύτητα». Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι η τιμή του μπρεντ θα διαμορφωθεί το 2016 στα 57,95 δολ./βαρέλι κατά μέσο όρο, από 56 δολ./βαρέλι φέτος (μέχρι στιγμής…) και 97 δολ./βαρέλι το 2014.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ο «πήχυς» για τη μέση τιμή του 2016 διαμορφωνόταν στα 70,90 δολ./βαρέλι, ωστόσο… κατέβαινε μήνα με τον μήνα.

Χθες, το πετρέλαιο κινήθηκε σταθεροποιητικά, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στο τέλος της εβδομάδας (4 Δεκεμβρίου).
Εκεί αναμένεται ότι ο ισχυρός παίκτης του καρτέλ, η Σαουδική Αραβία, θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να μειώσει τα επίπεδα παραγωγής της από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου. Και τούτο διότι η υφιστάμενη στρατηγική που αποσκοπεί στην περιθωριοποίηση των ακριβότερων παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ (από τη Ρωσία έως τους παραγωγούς shale των ΗΠΑ) προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια -και ισχυρές δημοσιονομικές πιέσεις- σε άλλα μέλη του καρτέλ.

Δεν έχει αφήσει δε αλώβητο ούτε το ίδιο το Ριάντ, που «καίει» με ταχείς ρυθμούς τα συναλλαγματικά του διαθέσιμα και βλέπει το δημοσιονομικό του έλλειμμα να εκτοξεύεται στο 16% του ΑΕΠ φέτος (από μόλις 1,5% το 2014) και τις τράπεζές του να κλονίζονται. Στις 20.14 ώρα Ελλάδος, το brent διαπραγματευόταν στα 44,67 δολ./βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 41,81 δολ./βαρέλι.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων