Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η «Μεγάλη Δευτέρα» που στοιχειώνει το Μέγαρο Μαξίμου

Η «Μεγάλη Δευτέρα» που στοιχειώνει το Μέγαρο Μαξίμου

Διαφήμιση

Ως μία από τις κρισιμότερες μέρες της πορείας της κυβέρνησης αλλά και της χώρας θεωρείται η ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου, κάνοντας πολλούς να μιλούν για «Μεγάλη Δευτέρα» της Ελλάδας. Προσφυγικό και οικονομία, τα δύο μεγάλα προβλήματα που στοιχειώνουν το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα με το πρώτο να έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το δεύτερο να βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε κατάσταση παρατεταμένης στασιμότητας με καταστροφικές συνέπειες, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρώπης, καθώς την ίδια μέρα θα διεξαχθούν η Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το Προσφυγικό, αλλά και το Eurogroup που θα καταλήξει στον οδικό χάρτη αναφορικά με το Ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να μετρήσει «εχθρούς» και «φίλους» στην Ευρώπη -παρότι οι συσχετισμοί που έχουν δημιουργηθεί το περασμένο διάστημα δεν φαίνεται να λειτουργούν υπέρ της χώρας μας- και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, επιχειρώντας να περάσει, όσο αυτό είναι δυνατό, και τις δικές της θέσεις (ιδίως στο προσφυγικό). Στο Μαξίμου επιμένουν ότι προσέρχονται σε αυτή τη διπλή «πρόκληση» απόλυτα προετοιμασμένοι, διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα όπλα.

Ταυτόχρονα απορρίπτουν μετ’ επιτάσεως κάθε σενάριο συσχέτισης των δύο κρίσεων -προσφυγικής και οικονομικής- βάζοντας φρένο στις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων – περί μεγαλύτερης ανοχής της χώρας μας στις μαζικές ροές προσφύγων με αντάλλαγμα μια χαλάρωση στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα που θα καταγραφούν σε αυτές τις δύο κρίσιμες ευρωπαϊκές συνεδριάσεις, θεωρείται δεδομένο ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο και για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, αφού θα κρίνουν τις δυνατότητες μακροημέρευσης της παρούσας κυβέρνησης, κρίνοντας στην ουσία τις πολιτικές εξελίξεις.

Προσφυγικό
Στον απόηχο ακραίων δηλώσεων και μονομερών ενεργειών από ευρωπαϊκές χώρες, ο Αλ. Τσίπρας καλείται στη Σύνοδο Κορυφής να αναζητήσει λύσεις στο προσφυγικό οι οποίες θα «βγάζουν από τις πλάτες» της Ελλάδας το σύνολο μιας κρίσης που είναι λογικό να την υπερβαίνει. Αναζητώντας «ευρωπαϊκή λύση», αφού όπως έχει κατ’ επανάληψη εξηγήσει «χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι στην Ε.Ε. ώστε να δοθεί αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση», ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει πρόταση πέντε αξόνων: δέσμευση κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε. πόσους πρόσφυγες θα δεχθεί, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αρχής της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των βαρών, μηχανισμό επανεγκατάστασης από την Τουρκία, άμεση μετεγκατάσταση σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., αποκλεισμό μονομερών ενεργειών και τέλος παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες που πλήττει η προσφυγική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει αφενός να πάρει σαφείς και ρητά διατυπωμένες αποφάσεις για τα αιτήματα που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά και αφετέρου να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν εκ νέου μονομερείς ενέργειες και καταπάτηση των συμφωνηθέντων από καμία πλευρά στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τα «όπλα» που έχει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός -πέρα από την εθνική συναίνεση στο προσφυγικό, που επιδιώχθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών- το Μαξίμου δηλώνει έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του παρέχει η διπλωματία (αν και στην παρούσα φάση το βέτο φαίνεται ότι έχει μπει σε δεύτερο πλάνο, λόγω και των διαφωνιών της αντιπολίτευσης, αποτελώντας την ύστατη «απειλή», στο πλέον δυσμενές για τη χώρα σενάριο). Αντιθέτως το «μπλοκάρισμα» αποφάσεων που ενδιαφέρουν χώρες που προέβησαν σε μονομερείς ενέργειες, όπως η Αυστρία ή οι χώρες του Βίσενγκραντ ωστόσο, βρίσκεται πάνω στο τραπέζι

Η κυβέρνηση πάντως, ανεξαρτήτως του «μοχλού» πίεσης που θα επιλέξει τελικώς, δηλώνει αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση αυτή τη φορά, προκειμένου να δοθούν πειστικές απαντήσεις και λύσεις και όχι να υιοθετηθούν ασαφείς αποφάσεις που θα επιτρέψουν ερμηνείες κατά το δοκούν, οι οποίες όπως είναι φυσικό θα μεταφέρουν και πάλι στην Ελλάδα την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος και θα μετατρέψουν εκ νέου τη χώρα σε αποδιοπομπαίο τράγο.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου επιχειρεί ενόψει της Συνόδου, να διασφαλίσει ότι η χώρα μας δεν θα βρεθεί απομονωμένη, αλλά θα έχει εξασφαλίσει στήριξη απέναντι στους ακραίους της Ευρώπης. Οι διαρκείς παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας της Άγκελα Μέρκελ, η οποία καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, αλλά και την Τουρκία να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, είναι γεγονός ότι έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες του Μαξίμου. Με δεδομένο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επιθυμεί ούτε διάλυση της Ευρώπης, ούτε της Σένγκεν, φοβούμενη και τις οικονομικές συνέπειες αυτών, έστω και συγκυριακά το Βερολίνο τάσσεται στο πλευρό της Αθήνας. Τη «συμμαχία» αυτή ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει στο έπακρον και δεν είναι τυχαίο ότι πριν από τη Σύνοδο θα υπάρξει τριμερής Αθήνας – Βερολίνου – Άγκυρας, ενώ σχεδιάζεται και κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ.

Προβληματισμός
Πότε θα έρθει η… Ανάσταση;

Μπορεί λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο Προσφυγικό το ελληνικό πρόγραμμα και οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση να πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις διαθέσεις των δανειστών, ενώ από το οικονομικό επιτελείο έχουν υπάρξει κατ επανάληψη προειδοποιήσεις ότι αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Ο Αλ. Τσίπρας σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την αγωνία που καταγράφεται -πρωτίστως στην αγορά- έσπευσε προ ημερών να διαβεβαιώσει πως το κουαρτέτο θα επιστρέψει εντός δεκαημέρου, με στόχο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και «μαζί με το Πάσχα να έρθει και η Ανάσταση της ελληνικής Οικονομίας».

Ωστόσο τα ανοιχτά μέτωπα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές παραμένουν πολλά, με βασικότερα το Ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό, τα κόκκινα δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Με δεδομένες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των Θεσμών γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο προβληματική. Μετά και το «μυστικό δείπνο» της περασμένης Τετάρτης και τις πρώτες προσπάθειες σύγκλισης, τα βλέμματα στρέφονται όπως είναι φυσικό στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

imerisia.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων