Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μελέτη – σοκ για τις ασφαλιστικές εισφορές: Αυξάνονται έως 64,8% (πίνακες)

Μελέτη – σοκ για τις ασφαλιστικές εισφορές: Αυξάνονται έως 64,8% (πίνακες)

Διαφήμιση

Μηνιαία επιβάρυνση από 4,17% (+380€) έως 64,8% (+13.440€) στα ασφάλιστρα των δικηγόρων που θα δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000€,  κρύβει η πρόταση που υπέβαλε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναγνωρίζοντας ότι η σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα θα φέρει αυξήσεις – σοκ σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα, όπως παραδέχθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ημερησία” ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των σχετικών προτάσεων που έκανε ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Διον. Ρίζος η μηνιαία επιβάρυνση σε σχέση με το σημερινό ύψος των εισφορών  ξεκινά από 380 ευρώ το μήνα για όσους θα δηλώνουν  εισόδημα 20.000€ και αυξάνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα στα 3.076€ για 30.000€ το χρόνο (+26,12%),  στα 5.961,5 € για 40.000€ (+40,5%), στα 9.720€ για εισόδημα 50.000€ (+55,52%) και στα 13.440€ για εισόδημα 60.000 ευρώ (+64,8%). Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ήδη ελαφρύνσεις για τους νέους.

Ακολουθεί ολόκληρη η μελέτη

Πώς διαμορφώνονται οι επιβαρύνσεις σε εισφορές μετά τη διαρροή των «εκπτώσεων» από το Υπ Εργασίας

Κατόπιν των γενικευμένων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης του το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ειδικά στο φορείς των επιστημόνων και δη στο δικηγορικό κόσμο της χώρας, και παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση του εν λόγω σχεδίου με τους θεσμούς, η κυβέρνηση ανεπίσημα και δια της ατύπου οδού διαρρέει ένα σχέδιο πρότασης αναγνωρίζοντας κατ ουσίαν της τεράστια επιβάρυνση που δέχεται ο επιστημονικός κόσμος από τον πολλαπλασιασμό της εισφοροδοτικής του υποχρέωσης.

 Η εν λόγω διαρροή δεν αναφέρεται σε κανέναν άλλο από τα ζητήματα που επιμόνως θέτουν οι επιστημονικοί φορείς σχετικά με την έλλειψη αναλογιστικής μελέτης, την έλλειψη ποσοτικοποίησης των μέτρων, την έλλειψη ανταποδοτικότητας και κινήτρων καθώς και τις ενστάσεις για τον ένα και μοναδικό φορέα ασφάλισης και περιορίζεται στο ζήτημα των εισφορών και το ποσοστό αυτών επί του φορολογητέου εισοδήματος. Επομένως δεν λαμβάνει υπόψιν της ούτε την πάγια αρνητική θέση για τη χρήση του φορολογητέου εισοδήματος ως βάση για τον υπολογισμό των εισφορών τόσο για την κύρια σύνταξη αλλά και ειδικότερα και εντατικότερα για εκείνες της υγειονομικής περίθαλψης, του εφάπαξ και της επικουρικής σύνταξης.

Επιπρόσθετα σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνεται επίσημη ποσοτικοποίηση επί των εν λόγω εκπτώσεων καθώς δεν υφίσταται ποσοτικοποίηση ούτε επί της πλήρους εισφοράς ως αυτή τίθεται στο σχέδιο.

 Τέλος και σημαντικότερο δεν γίνεται λόγος για την περίοδο παροχής των εν λόγω «εκπτώσεων» ούτε και το τι μέλλοι γενέσθαι με τους δικηγόρους κάτω της 5ετίας [περαν της προτάσεως που έχει διατυπωθεί (προφορικά) από τον πρωθυπουργό για ένταξή τους σε καθεστώς μειωμένο με βάση υπολογισμού το 468 € και εισφορά κύριας σύνταξης 14% για την πρώτη 3ετία και 17% για τα επομένως δύο έτη, πρόταση που όμως δεν αίρει την επιβάρυνση ως σύνολο καθώς η εν λόγω αντιμετώπιση δεν επεκτείνεται στις εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη και την επικουρική και εφάπαξ. Το πιθανότερο βέβαια είναι οι εν λόγω «εκπτώσεις» να αφορούν από ένα έως τρία έτη (1-3), δηλαδή μέχρι το 2019.

Οι εκπτώσεις αυτές είναι ποσοστιαίες, ξεκινούν από 50% επί του συνόλου του ασφαλίστρου για εισοδήματα από 7.033 € και μέχρι 10.000 €, και μειώνονται κατά 1% για κάθε 1.000 € επιπλέον εισοδήματος. Για εισοδήματα από 55.000 € και άνω δεν προβλέπεται καμιά μείωση. Επιπρόσθετα δεν γίνεται σαφές τι θα συμβεί για εισοδήματα μέχρ 7.033 € καθώς προκαλείται εμφανής δυσλειτουργία αν δεν υπάρξει έκπτωση και σε αυτά.

Ας δούμε επομένως αναλυτικά πώς προκύπτουν οι επιβαρύνσεις μετά και τη σχετική «διαρροή» εκ μέρους του υπουργείου :

Δείτε τους πίνακες εδώ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων