Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Το μέλλον της αγοράς πετρελαίου κρίνεται στις 20 Μαρτίου

Το μέλλον της αγοράς πετρελαίου κρίνεται στις 20 Μαρτίου

Διαφήμιση

Η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού ενέργειας ΙΕΑ ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να έχει πιάσει πάτο, προκάλεσε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Η εκτίμηση του ΙΕΑ βασίζεται στην πρόβλεψη για στένεμα από την πλευρά της προσφοράς αργού, αν και ήδη διατυπώθηκαν αντίθετες απόψεις. Όπως για παράδειγμα από τη Goldman Sachs η οποία παραμένει απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις της και με σημείωμα προς τους πελάτες της ανέφερε μετά την ανακοίνωση του ΔΟΕ ότι όχι μόνο είναι ακόμη νωρίς για ράλι στις τιμές του πετρελαίου αλλά επιπλέον τα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες ίσως να λειτουργήσουν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Τώρα εκτός από τις εκτιμήσεις των οργανισμών αλλά και των αναλυτών της αγοράς πετρελαίου, υπάρχουν και τα πραγματικά δεδομένα αλλά και οι αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών που πιθανόν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Μια από τις πιο καθοριστικές συναντήσεις, αναμένεται για τις 20 Μαρτίου όταν και εκπρόσωποι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός του ΟΠΕΚ σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν πιθανό πάγωμα στην παραγωγή. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε Ιρακινός αξιωματούχος, στην εφημερίδα Al – Sabah. Στο άκουσμα της είδησης, μια μέρα πριν τις ανακοινώσεις του ΔΟΕ, οι τιμές του αργού “κράτησαν” τα επίπεδα πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Ήδη οι τιμές καταγράφουν μια ήπια αύξηση κατά 25%, μετά την ανακοίνωση από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Βενεζουέλα και Ρωσία, στα μέσα Φεβρουαρίου ότι θα διατηρήσουν την προμήθεια στα επίπεδα του Ιανουαρίου, εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και από άλλους παραγωγούς. Πάντως ο τελευταίος λόγος ανήκει πάντα στη Σαουδική Αραβία, η οποία φαίνεται πλέον να είναι πιο ανοιχτή σε ένα πιθανό πάγωμα της παραγωγής.

Τώρα το μεγάλο ερωτηματικό αφορά σε πιθανές μειώσεις της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, οι οποίες επί του παρόντος φαίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις των αναλυτών, η Σαουδική Αραβία πολύ δύσκολα θα δεχθεί να προχωρήσει σε μειώσεις για να υποστηρίξει τις τιμές, προτού διαπιστώσει τη μείωση της παραγωγής σε ΗΠΑ, Ρωσία αλλά και Ιράκ.

Στις ΗΠΑ οι χαμηλές τιμές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ Ρωσία και Ιράκ έχουν λιγότερα κίνητρα να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν όπως η Barclays ότι δεν υπάρχουν σημάδια για πρόθεση μείωσης της παραγωγής από τους Σαουδάραβες. Έτσι η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου θα υπάρχει μέχρι το 2017 ή ακόμη και το 2018 οδηγώντας σε χαμηλές τιμές.

Καθοριστικός παράγοντας εξάλλου είναι και η επιστροφή του Ιράν, που διεκδικεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που είχε πριν το εμπάργκο, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα αργού στην παγκόσμια αγορά και πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές. Σημειώνεται μάλιστα ότι στις χώρες που συμφώνησαν το Φεβρουάριο για πάγωμα της παραγωγής τους δεν συγκαταλέγεται το Ιράν, γεγονός με τη δική του σημασία για τις προθέσεις της Τεχεράνης.

(X. Φλουδόπουλος, capital.gr, 13/3/2016)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων