Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ο… αφελληνισμός του ελληνικού επιχειρείν

Ο… αφελληνισμός του ελληνικού επιχειρείν

Διαφήμιση

Το Liberal συνεχίζει σήμερα την καταγραφή περιπτώσεων μεγάλων ή μικρότερων ελληνικών επιχειρηματικών brands με σεβαστή διαδρομή στον τομέα τους, όπου έχουν εξαγοραστεί από ξένα κεφάλαια. Τώρα και στο παρελθόν. Υπάρχουν και περιπτώσεις παταγώδους αποτυχίας των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν υπήρξε…χημεία επενδυτών και επιχείρησης, ή δεν υπήρξε όραμα ανάπτυξης. Πάντως, οι συντριπτικά περισσότερες επιχειρηματικές  απόπειρες των ξένων στην Ελλάδα, έχουν στεφτεί με επιτυχία, τουλάχιστον για τους ίδιους. Είτε αγόρασαν κορυφαία assets, είτε καλό δίκτυο, είτε μακροχρόνια κουλτούρα και τεχνογνωσία, είτε εξαιρετικό, δυσεύρετο προϊόν. Και φυσικά, υπάρχουν παραδείγματα μακροχρόνιας επιχειρηματικής σχέσης ξένων ομίλων με ελληνικές επιχειρήσεις, που στο διάβα των ετών έφερε και μετοχική σύμπλευση, αλλά υπάρχουν και εξαγορές – μια κι έξω – που έγιναν καθαρά για επενδυτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν σε όλους τους κλάδους, κορυφαία εγχώρια brands ανήκουν πλέον σε ξένα συμφέροντα. Καλώς ή κακώς. Άλλωστε, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν απλώς θέμα έλλειψης ρευστότητας (άρα θέμα βιωσιμότητας) από ελληνικής πλευράς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι ξένοι, μέσω της επένδυσης και της επιλογής τους, ανέδειξαν και «φώτισαν» περαιτέρω το… ανεπεξέργαστο διαμάντι που προϋπήρχε.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Σ’ ένα χώρο με πληθώρα προβλημάτων επί χρόνια, με πιο νωπή την περίπτωση της Μαρινόπουλος, το κλείσιμο των Ατλάντικ και των Dia, αλλά και τα μεγάλα θέματα της Βερόπουλος, η ΑΒ Βασιλόπουλος, πάει εξαιρετικά. Η πολύ πετυχημένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει εξαγοραστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τον πολυεθνικό κολοσσό Delhaize Group και λειτουργεί υπό τις… διαταγές της. Το Delhaize Group είναι από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς ομίλους διεθνώς, διαθέτει δίκτυο με πάνω από 3.500 καταστήματα σε οκτώ χώρες και τρεις ηπείρους.

Η Delhaize υποστηρίζει και αναπτύσσει διαρκώς την ελληνική αλυσίδα η οποία έχει κάνει τεράστια άλματα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το 1994, η ΑΒ καινοτόμησε, καθώς έγινε η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που αντικατέστησε τις ταμειακές μηχανές με ταμειακές μηχανές αναγνώρισης γραμμωτών κωδικών (scanning).

Βεβαίως, ένα από τα… μυστικά της επιτυχίας της είναι ότι κρατάει… μυστική την εξαγορά από ξένα κεφάλαια, με την έννοια ότι «πουλάει» με εξαιρετικά έντεχνο και επιτυχημένο τρόπο την ελληνικότητά της… Άλλωστε, με κεντρικό σύνθημα επί δεκαετίες… «και του πουλιού το γάλα», κανείς δεν μπορεί να κάνει συνειρμό με… Βέλγους!

Το πρώτο κατάστημα της Βασιλόπουλος, άνοιξε το 1939. Οι τρεις αδερφοί Βασιλόπουλοι ο Γεράσιμος, ο Χαράλαμπος και ο Γεώργιος, αγόρασαν από ένα μακρινό θείο τους ένα μικρό μπακάλικο στην οδό Βουλής 29, το οποίο μετέτρεψαν σ’ ένα εκλεκτό παντοπωλείο με την επωνυμία Αφοι Βασιλόπουλοι. Το Δεκέμβριο του 1969, οι Γεράσιμος και Χαράλαμπος ίδρυσαν την Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε. και έκτοτε η αλυσίδα έχει πάρει το δρόμο της. Πλέον, ανήκει μέσα στους κορυφαίους εργοδότες της χώρας, απασχολώντας περί τα 11.000 άτομα. Η Βασιλόπουλος εισήλθε αρχές του ’90 στο Χ.Α., όμως εδώ και περίπου μια 8ετία, έχει αποσυρθεί από το ταμπλό.

 

Misko

Πρόκειται για ιστορική βιομηχανία ζυμαρικών που έχει συνδεθεί με το DNA της χώρας, από τις ελληνικές ταινίες έως τις διαφημίσεις. Ιδρύθηκε πριν 89 χρόνια, το 1927, όταν δύο πρόσφυγες από τη Σμύρνη, Φώτης Μιχαηλίδης και Μίνως Κωνσταντίνης, άνοιξαν ένα εργαστήρι παρασκευής ζυμαρικών στον Πειραιά. Το όνομα… Misko βγήκε από τα αρχικά των επιθέτων τους, ήτοι… Μι και Κο με το Σ να παίζει τον ρόλο του «συν».

Η καλή ελληνική εταιρεία με τα πολλά χρυσά βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις, πέρασε κρίση μετά τον πόλεμο, άλλαξε ιδιοκτησιακά χέρια τη 10ετία του 1950 και έκτοτε συνέχισε ποιοτικά και αναπτυξιακά. Το 1991 ήρθε η πρόταση εξαγοράς από τον ιταλικό κολοσσό Barilla, τη μεγαλύτερη εταιρεία ζυμαρικών στον πλανήτη. Οι Ιταλοί κράτησαν αναλλοίωτο τον ελληνικό χαρακτήρα της εταιρείας, έχουν κάνει επενδύσεις περίπου 60-70 εκατ. ευρώ αυτή την 25ετία στην Ελλάδα, αυξάνοντας την παραγωγή που πλέον εξάγεται σε 35 περίπου χώρες.

Ελαΐς

Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες καθώς ιδρύθηκε το 1920. Η εταιρεία έχει εξαγοραστεί από τον αγγλο-ολλανδικό όμιλο Unilever, με τη μετοχική τους σχέση να χρονολογείται από τις αρχές της 10ετίας του 1960, όμως τη δεκαετία του ’80 απέκτησε το 51% ελέγχοντας την επιχείρηση. Το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 επενδύθηκαν 4 δισ. δραχμές για τη δημιουργία νέας μονάδας φυσικού εξευγενισμού ελαίων. Το 1994 η ΕΛΑΪΣ γίνεται η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα που πιστοποιείται με το πρότυπο Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001, ενώ το 1996 γίνεται η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποιείται για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισής της με ISO 14001. Παράλληλα, είναι η μόνη εταιρεία που από το 1999 χαρτογραφεί και αξιολογεί το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου, κάθε χρόνο, ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες ποιοτικά και γευστικά ποσότητες για την τυποποίηση του Άλτις. Εδώ και χρόνια βρίσκεται εκτός ταμπλό χρηματιστηρίου.

Μινέρβα

Εκ των παλαιότερων ελληνικών εταιρειών, μεγάλη βιομηχανία του κλάδου τυποποίησης και παραγωγής ελαιουργικών προϊόντων που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, εξαγοράστηκε λίγο πριν το 1980 από τον αγγλικό πολυεθνικό κολοσσό Paterson Zochonis Pic. (PZ)  Ίσως, σ’ αυτή την εξαγορά οφείλει και τη σημερινή της ύπαρξη η εταιρεία.

Από τις λίγες – εν ζωή – ελληνικές εταιρείες με ιστορία πάνω από έναν αιώνα, καθώς ιδρύθηκε πριν από 112 χρόνια, έχει δείξει τρομερή ανθεκτικότητα, ιδιαίτερα στα… δύσκολα. Η αρχή έγινε το… 1904 στην Ομόνοια, όταν το δίδυμο Γιαννάκος – Καρακώστας, ξεκίνησαν το εμπόριο ελαιόλαδου σε τενεκέδες κάτω από δύο ονομασίες της θεάς Αθηνάς: Μινέρβα και Ρεγγίνα. Στη δεκαετία του ’30 η εταιρεία θα λανσάρει στη χώρα την πρώτη γυάλινη φιάλη ελαιόλαδου, όντας μια καινοτομία για εκείνη την εποχή, ενώ το ’37 οι δρόμοι των δύο συνεταίρων θα χωρίσουν, με το Γιαννάκο να παίρνει τη Μινέρβα και τον Καρακώστα την Ρεγγίνα. Τα τελευταία χρόνια, μέσα στην ύφεση και την κρίση, έχει αναπτυχθεί και έχει καταστεί μια από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων στη χώρα μας.

Η εξαγορά της από την PZ το 1977 κρίνεται ωφέλιμη και επιτυχημένη, καθώς από τους περίπου 5.000 τόνους που ήταν η παραγωγή λίγο πριν το ’80, εκτοξεύθηκε στους 28.000 τόνους λίγο μετά το ’90. Τότε η εταιρεία έφυγε από το Μοσχάτο και μετακόμισε στο νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι, επένδυση περί τα 35 εκατ. ευρώ. Από τα μέσα της 10ετίας του 2000 η εταιρεία έχει κάνει περαιτέρω άλματα, έχει «πλασάρει» νέους επιτυχημένους κωδικούς, έχει εξαγοράσει άλλους. Έχει μπει στην αγορά φέτας, βουτήρου, γραβιέρας, ενώ τέλη του 2014 εξαγόρασε την επιτυχημένη εταιρεία Ξύδι Τοπ, μπαίνοντας και σ’ αυτή την αγορά.

Δέλτα Παγωτού

To 2006 o όμιλος Δέλτα Συμμετοχών αποφάσισε να πουλήσει τη θυγατρική για το παγωτό, τη Δέλτα Παγωτού στη Nestle, έναντι συνολικού τιμήματος περί τα 111,1 εκατ. ευρώ. Αρχικά εξαγοράστηκε το 96,53% της εταιρείας, ενώ κατόπιν έγινε δημόσια πρόταση και η μετοχή της Δέλτα Παγωτού βγήκε από το ταμπλό του Χ.Α. Η Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού, την περίοδο της εξαγοράς κατείχε ηγετική θέση στην αγορά παγωτού στην Ελλάδα, την Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Ρουμανία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο. Πλέον, τουλάχιστον στην Ελλάδα, τα ποσοστά της φέρονται μειωμένα.

ΕΒΓΑ Παγωτού

H ΕΒΓΑ ιδρύθηκε το 1934 με εργοστάσιο στο Βοτανικό και είναι η πρωτοπόρα στην αγορά παγωτού στην Ελλάδα, καθώς το 1936 ήταν η πρώτη που δημιούργησε επώνυμο – τυποποιημένο παγωτό, ενώ και η πρώτη που λάνσαρε το παγωτό… ξυλάκι στη χώρα μας.Μαζί της μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων, ενώ δημιούργησε μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παγωτά τα τελευταία 80 χρόνια. Το 2010, η πολυεθνική Unilever – που έτσι κι αλλιώς ήλεγχε την ανταγωνιστική Algida – εξαγόρασε τις δραστηριότητες παγωτού, σήματα (Scandal, Status, Variete) και δίκτυο διανομής από τη μητρική ΕΒΓΑ, εκμεταλλευόμενη τα αυξημένα προβλήματα ρευστότητας που είχε η εταιρεία. Οι 65 εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ Παγωτού μεταφέρθηκαν στη Unilever, με την ΕΒΓΑ να διατηρεί τις τρέχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής, παράγοντας όμως και προϊόντα της Unilever για Ελλάδα και εξωτερικό.

Κωτσόβολος

Σε έναν χώρο που έχουμε δει να κλείνουν τελευταία χρόνια όμιλοι και εταιρείες όπως Ράδιο Αθήνα, Κορασίδης, Elephant, Σύκαρης, Εικόνα & Ήχος, Ηλεκτρονική Αθηνών και άλλες,  η Κωτσόβολος – έχοντας τη στήριξη ξένου ομίλου – διατηρείται στο προσκήνιο και επεκτείνεται. Η αλυσίδα έχει εξαγοραστεί σταδιακά από το 2000 από το βρετανικό όμιλο Dixons Carphone plc, ενός ομίλου με ηγετική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη λιανική αγορά ηλεκτρονικών ειδών. Διαθέτει 1.300 φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα και περίπου 42.000 εργαζόμενους σε 11 χώρες.

Ο βρετανικός Όμιλος Dixon εξειδικεύεται στην πώληση καταναλωτικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, προσωπικών υπολογιστών, οικιακού εξοπλισμού, φωτογραφικού εξοπλισμού κ.λπ. Αυτό το «πάντρεμα» έχει βοηθήσει την Κωτσόβολος να διατηρηθεί στην αγορά, να εδραιωθεί περαιτέρω και να πάρει επιπλέον μερίδια. Η Κωτσόβολος ξεκίνησε το 1950 από ένα απλό μαγαζί στην Αθήνα και σήμερα λειτουργεί 95 καταστήματα, ενώ απασχολεί και πάνω από 1950 εργαζόμενους, όντας η κορυφαία αλυσίδα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα.

Rilken

Η ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας καλλυντικών με ειδίκευση στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών Rilken ιδρύθηκε το 1976, ενώ 21 χρόνια μετά, γύρω στο 1998 εξαγοράστηκε από τη γερμανική πολυεθνική Ηenkel στην οποία και έκτοτε ανήκει. Ο γερμανικός αυτός κολοσσός αποτελεί και τον κύριο μέτοχο της εταιρείας, µέσω της θυγατρικής του Henkel Ελλάς ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1989. Έκτοτε, η Rilken ΑΕ αποτελεί τον διανομέα καλλυντικών του ομίλου για τα προϊόντα Schwarzkopf και Rilken. Η εξαγορά της Rilken έγινε στα 3,65 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της έπαψε να διαπραγματεύεται στο Χ.Α. από τις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ)

Στον ελβετικό όμιλο Dufry AG πέρασε προ τριών  περίπου ετών η εταιρεία, με πωλητή τη Folli Follie Group που απέκτησε και μετοχικό μερίδιο στη Dufry, μέσω συνδυαστικής συμφωνίας. H ΚΑΕ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση ταξιδιωτικού εμπορίου στην Ελλάδα, με 111 καταστήματα και πάνω από 18.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων, ενώ η Dufry AG με ιστορία από το 1865 λειτουργεί περί τα 1.500 καταστήματα αφορολογήτων και φορολογημένων ειδών σε αεροδρόμια, κρουαζιερόπλοια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς κ.λπ.

Πίτσος

H Πίτσος έχει πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς ιδρύθηκε πριν από 151 χρόνια το 1965 από την ομώνυμη οικογένεια και για πολλές δεκαετίες (μαζί με την ΙΖΟΖΑ και την ΕΣΚΙΜΟ)«έντυναν» τα ελληνικά νοικοκυριά με εξαιρετικές λευκές ηλεκτρικές συσκευές, φέρνοντας τον… πολιτισμό και την τεχνολογία στα ελληνικά σπίτια! Αρχικά κατασκεύαζε σόμπες πετρελαίου, αργότερα μπήκε και σε άλλες «μηχανικές» συσκευές, ενώ έφτασε να κατασκευάζει έως και… τρίκυκλα! Το 1959 μπήκε στην παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου, το 1968 ξεκίνησε την κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων, ενώ το 1974 ήταν η έναρξη της συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε.

Λίγο μετά τη μεταπολίτευση, περί το 1975 – 1976 το εργατικό κίνημα φούντωνε στη χώρα, ενώ μια μεγάλη απεργία 1.000 εργαζομένων στα εργοστάσια της Πίτσος, έμεινε στην ιστορία και για τη «σκληρή» αντιμετώπισή της από τις αρχές. Οι καιροί άρχισαν να αλλάζουν, ξένοι όμιλοι άρχισαν να επελαύνουν στη χώρα, οπότε το 1977 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Bosch – Siemens Hausgerate GmbH κατά 60% ενώ η Siemens A.E. Hellas εξαγόρασε το 20%. Η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας σήμανε περαιτέρω ανάπτυξη και είσοδο σε νέες κατασκευές λευκών συσκευών, που την εδραίωσαν περαιτέρω στην αγορά.

Το 1989 ξεκίνησε την παραγωγή ψυγείων, το 1994 ξεκίνησε την εξαγωγή κουζινών στις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ το 1996 μετονομάστηκε σε BSP A.B.E. (από τα αρχικά των Bosch – Siemens – Pitsos) και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε. Πλέον όμως, καθώς οι καιροί αλλάζουν, ο γερμανικός όμιλος φαίνεται πως δεν υποστήριξε με νέες επενδύσεις τα εργοστάσια της Ελλάδας, οπότε αυτά έχουν παρακμάσει αρκετά, έχοντας μειώσει και την παραγωγή τους.Οι κατασκευές παρόμοιων συσκευών είναι πιο συμφέρουσες σε χώρες όπως η Τουρκία και αυτό είναι μια νομοτέλεια που «τρώει» εξαιρετικά πετυχημένους ομίλους, σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ειδικά όταν δεν υπάρχει και το… πατριωτικό φρόνημα, να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, την τελευταία τριετία έχουν υπάρξει κουβέντες και πληροφορίες για ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου στου Ρέντη.

Καπνοβιομηχανία Παπαστράτος

Το 2003 μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές καπνοβιομηχανίες, η Παπαστράτος (Assos International, President, Old Navy, Cosmos, Saga και Παπαστράτος) εξαγοράστηκε από τηPhilip Morris International. Εξαγοράστηκε το 76,5% των μετοχών της καπνοβιομηχανίας στην τιμή των 18,02 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 371 εκατ. ευρώ (126 δια. δραχμές). Η εξαγορά ήρθε ως συνέχεια της επί 30 χρόνια στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Η Philip Morris Holland έκανε δημόσια πρόταση στα 18,02 ευρώ για το υπόλοιπο των μετοχών, το οποίο και απέκτησε, αποσύροντας την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

Ρόκκας ΑΒΕΕ

Η μεγάλη αρκαδική εταιρεία αιολικής ενέργειας Ρόκας ΑΒΕΕ προ περίπου δέκα ετών εξαγοράστηκε από τον ισπανικό κολοσσό Iberdrola. Η τελευταία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της Ισπανίας. Το 2014 εξαγόρασε το 21% της Ρόκκας ΑΒΕΕ, ενώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εξασφάλισε – όπως ήταν η αρχική συμφωνία – πάνω από το 50%. Πάντως, η αποχώρηση της εταιρείας από το χρηματιστήριο δεν έγινε με… ειρηνικό τρόπο, καθώς η ισπανική εταιρεία δεν έκανε δημόσια πρόταση, με τους μετόχους μειοψηφίας να ζημιώνονται, ενώ δικαιώθηκαν 38 εξ αυτών το 2014 προσφεύγοντας στα δικαστήρια, όπου τους επιδικάστηκε αποζημίωση 10 εκατ. ευρώ. Ήταν (και παραμένει) η μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει καταλογιστεί σε μετόχους μειοψηφίας στη χώρα μας.

Nexans Hellas

H Nexans Ελλάς Α.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1973 αρχικά ως… ΜΑΝΟΥΛΙ ΕΛΛΑΣ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Β.Ε. ενώ το 1988 έγινε μέλος του διεθνούς γαλλικού ομίλου ALCATEL. Στις 12 Μαρτίου του 1990 εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ μετά από απόσχιση καλωδίων και εξαρτημάτων και τη δημιουργία αυτόνομου ομίλου, οι μετοχές της μητριοκής Nexans εισήλθαν στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Δεν έχουν πάψει οι επενδύσεις στην εταιρεία, που αυξάνει τις δουλειές της και τα μερίδια αγοράς της.

Τσιμέντα Χάλυψ

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1934 στον Ασπρόπυργο Αττικής και είναι μέσα στις μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας. Στις αρχές του ’90 πέρασε στα χέρια του γαλλικού επιχειρηματικού ομίλου Ciments Francais, ο οποίος μετά από δύο χρόνια εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό όμιλο Italcementi Group, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου παγκοσμίως. O Italcementi Group είναι μέσα στις δέκα ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Ιταλία, έχοντας ιστορία από το… 1864.

Η Χάλυψ Δομικά Υλικά Α.Ε. παράγει διάφορους τύπους τσιμέντων με τις ονομασίες «Αίολος», «Ασπρόπυργος», «Γίγας» και «Μεσόγειος». Η ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα σε τσιμέντο ανέρχεται σε 1.000.000 τόνους, ενώ στο Δυρράχιο της Αλβανίας η Χάλυψ λειτουργεί σταθμό αποθήκευσης και διανομής τσιμέντου, με την επωνυμία Eurotech Cement.

Eurodrip

Πρόκειται για μια από τις πιο εξωστρεφείς και διεθνοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες και περίπου το 85% του τζίρου της έρχεται από το εξωτερικό. Προ λίγων ετών, εξαγοράστηκε από ξένα κεφάλαια. Πιο αναλυτικά, εξαγοράσθηκε από το Paine & Partners Capital Fund με πωλητή τη Global Finance του κ. Αγγέλου Πλακόπιτα, που είχε αποκτήσει πρωτύτερα την εταιρεία. Η Eurodrip, ίσως σε πολλούς στην Ελλάδα να μην είναι γνωστή, όμως δραστηριοποιούμενη στα συστήματα άδρευσης και θερμοκηπίων, είναι πρωτοπόρα σε πολλούς τομείς διεθνώς. Εισήλθε στο Χ.Α. το 2000, ενώ αποχώρησε από το ταμπλό μέσω δημόσιας πρότασης το 2013.

Interamerican

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας εξαγοράστηκε το 2001 από τον ολλανδικό όμιλο Εuriko BV που αρχικά απέκτησε το 54,38% των μετοχών της Interamerican από τον ιδρυτή και κύριο μέτοχο Δημήτρη Κοντομηνά, έναντι του ποσού των 333 δισ. δραχμών. Πολύ γρήγορα, ο ολλανδικός όμιλος απέκτησε το σύνολο των μετοχών της ελληνικής ασφαλιστικής, υποβάλλοντας δημόσια πρόταση (στην τιμή των 6.750 δραχμών ανά μετοχή ή 19,81 ευρώ) βγάζοντάς την από το ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Φοίνιξ Ασφαλιστική

Από τις ιστορικές ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, η Φοίνιξ ιδρύθηκε το 1928, όταν η ασφαλιστική κουλτούρα και πολύ περισσότερο η ασφαλιστική συνείδηση ήταν σε πολύ περιορισμένο στάδιο στη χώρα. Πρόκειται για εταιρεία που έχει περάσει από πολλά στάδια, δημιουργήθηκε από ανθρώπους του εμπορίου και των αγορών, είχε καλή πορεία ανά τις δεκαετίες, κατόπιν πέρασε στα χέρια του δημοσίου, βιώνοντας τα προβλήματα του κρατισμού.Όντας θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας ακολούθησε τη… διαδρομή της, σε πολλά επίπεδα, σε ακμή και παρακμή.

Το 1964 ο Φοίνικας είχε πραγματοποιήσει εισαγωγή των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ για δεκαετίες ήταν ανάμεσα τις κορυφαίες ασφαλιστικές της χώρας. Το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 συγχωνεύτηκε με τη Metrolife και έγινε Φοίνιξ Metrolife Εμπορική. Εν τέλει ξαναπέρασε στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα Γάλλων. Το 2006 η Γαλλική τράπεζα Credit Agricole απέκτησε τον έλεγχο της Εμπορικής Τράπεζας και έτσι η Φοίνιξ πέρασε εκ νέου στα χέρια ιδιωτών. To 2007, κατόπιν συμφωνίας Εμπορικής και Credit Agricole, οι δραστηριότητες της Φοίνιξ πέρασαν στο μεγάλο γαλλικό όμιλο Groupama.  

Alpha Ασφαλιστική

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1999 από τη συνένωση της Εμπορικής Ασφαλιστικής και της Ελληνοβρετανικής Ζωής και ζημιών, ως θυγατρική της Alpha Τράπεζας Πίστεως. Το 2007 εξαγοράστηκε από το μεγάλο γαλλικό όμιλο AXA που έχει παγκόσμια παρουσία, και μετονομάστηκε σε AXA Ασφαλιστική. Για το deal η ΑΧΑ κατέβαλε τίμημα 255 εκατ. ευρώ.

Minoan Lines

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Ευρώπης. Κύριος «κορμός» αλλά και κεντρική προτεραιότητα των δρομολογίων της για δεκαετίες είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ηρακλείου με τον Πειραιά, και της Πάτρας με την Ιταλία. Το 2008, ο μεγάλος ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι (Grimaldi Compagnia Di Navigazione SPA) εξαγόρασε το 88%, ενώ πλέον ελέγχει το 90,12% της μεγάλης ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Hellenic Seaways

Ιδρύθηκε το 1998 ως Minoan Flyng Dolphing, με επικεφαλής και εμπνευστή τον Παντελή Σφηνιά, πρόεδρο το Γεράσιμο Στρίντζη και πολλούς ισχυρούς μετόχους. Είναι η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και φορτίων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, διαθέτοντας το μεγαλύτερο στόλο και το εκτενέστερο δίκτυο δρομολογίων. Απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζομένους. Η Hellenic Seaways έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ως το απόλυτο μετοχικό μύλο της έριδος, το απόλυτο ακτοπλοϊκό… πουλέν. Ο όμιλος Γκριμάλντι – μέσω της Minoan Lines «χτίζει» διαρκώς μεγαλύτερα ποσοστά, έχοντας φτάσει να κατέχει το 47,4% των μετοχών της Hellenic Seaways.

Αστέρας Βουλιαγμένης

Το… διαμάντι της Αττικής και ένα από τα καλύτερα και πιο προικισμένα θέρετρα όλης της Μεσογείου, θα περάσει έναντι 400 εκατ. ευρώ στα χέρια της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό την AGC Equity Partners. Στο σχήμα συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Άραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Marfin Investments Group

Ο όμιλος MIG είναι η μετεξέλιξη της Marfin Α.Ε.Π.Ε.Υ, μία εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε το 1998. Υπό την ηγεσία του κου Ανδρέα Βγενόπουλου έχει καταστείο μεγαλύτερος και πιο… πολυσχιδής επιχειρηματικός όμιλος της χώρας και από τους μεγαλύτερους σ’ όλη τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς ελέγχει κορυφαία brands σε τρόφιμα, ακτοπλοΐα, υπηρεσίες υγείας, ξενοδοχεία, εστίαση και τράπεζες. Τον Ιούλιο του 2007 η MIG ολοκλήρωσε επιτυχώς ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ύψους 5,19 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχεδιαζόμενες εξαγορές. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου των τελευταίων πολλών ετών σ’ όλη την Ευρώπη.

Πλέον, μεταξύ άλλων ελέγχει εταιρείες όπως Vivartia Συμμετοχών, Goody’s, Everest, Attica Group, Blue Star, Υγεία, Μητέρα, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe με πάνω από 50.000 εργαζόμενους, μακράν ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Η MIG ελέγχεται κατά μεγάλο ποσοστό από διεθνή κεφάλαια. Το διεθνές επενδυτικό fund IRF European Finance Inves-tments Ltd ελέγχει το 14,72%, ενώ το Dubai Group Limited διατηρεί ποσοστό 14,2%.

BIC Violex

Η εξαιρετικά ποιοτική εταιρεία που παράγει στην Ελλάδα το 70% της παγκόσμιας αγοράς ξυραφιών μιας χρήσης, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Ιδρύθηκε αρχικά ως… . ΒΙΟΛΕΞ το 1952 από την οικογένεια Πολίτη και εξειδικευόταν στην κατασκευή ξυριστικών λεπίδων δύο αιχμών, τα γνωστά ASTOR. Εδώ και πολλές δεκαετίες όμως έχει συνδεθεί μετοχικά με γαλλικά συμφέροντα και τον Μαρσέλ Μπικ (Marcel Bich), που παράγει τους γνωστούς στυλό και τους αναπτήρες. Το 1999 όμως η ελληνική εταιρεία εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου από το Μαρσέλ Μπικ,  εξέλιξη που όμως όχι μόνο δεν αποδυνάμωσε την ελληνική παραγωγή, αντιθέτως ο γαλλικός όμιλος έχει καταστήσει την «ελληνική» BIC το παγκόσμιο κέντρο έρευνας και παραγωγής για τα ξυραφάκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 οι συνολικές επενδύσεις ήταν 25 εκατ. ευρώ ενώ στην τριετία 2012-2014 ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει επενδύσει τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 250 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρεία διαμάντι, που απασχολεί 1.200 εργαζόμενους, με άριστο επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 40 πατέντες τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές της BIC αποτελούν το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών ετησίως!

ΑΓΕΤ Ηρακλής

Εταιρεία με όνομα βαρύ, σαν ιστορία, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ένας όμιλος από τους τελευταίους ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας, ιδρύθηκε πριν 105 χρόνια, το 1911! Εισήλθε στο Χ..Α. το 1919, όμως πλέον δεν υπάρχει στο ταμπλό, καθώς προ ημερών αποφασίστηκε η διαγραφή της… Αρχές της δεκαετίας του ’90 μεταβιβάστηκε στον ιταλικό όμιλο Calcestruzzi, που είχε αποκτήσει και τα υπό χρεοκοπία Τσιμέντα Χαλκίδος. Κατόπιν, τον Οκτώβριο του 1999 μέσω πλειστηριασμού, η βρετανική Blue Circle – που εξαγοράστηκε από τη γαλλική Lafarge – απέκτησε την εταιρεία, όπως και τα Τσιμέντα Χαλκίδας. Η γαλλική Lafarge έχει συγχωνευτεί με την ελβετική Holcim, δημιουργώντας έναν παγκόσμιας εμβέλειας όμιλο. Όμως η… ρετσινιά για το οριστικό κλείσιμο των Τσιμέντων Χαλκίδας και τη διόγκωση της ανεργίας στην περιοχή, έμεινε – και δικαίως – στους Γάλλους.

S&B Ορυκτά (πρώην Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης)

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα τεράστια κοιτάσματα περλίτη και μπετονίτη της Μήλου, εξαγοράστηκε τέλη του 2014 αρχές του 2015 από τον γαλλικό βιομηχανικό κολοσσό Imerys έναντι τιμήματος της τάξης των 525 εκατ. ευρώ. Ο γαλλικός όμιλος, ιδρύθηκε το 1880 (ως Imetal) από την οικογένεια Ρόθτσαϊλντ και σήμερα (ως Imerys πλέον) είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στον κλάδο των βιομηχανικών μετάλλων, με παρουσία σε 50 χώρες και περισσότερους από 16.000 εργαζομένους.

Φαρμακοβιομηχανία Pharmathen

Η μεγάλη ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Pharmathen εξαγοράστηκε στα μέσα του 2015 από τη βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners, η οποία διαχειρίζεται επενδυτικό κεφάλαιο ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ (15 δισ. δολάρια). Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και έκτοτε επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων, κατέχοντας ισχυρή θέση στον τομέα των γενόσημων (generics) ιδιοσκευασμάτων. Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες φαρμάκου, ενώ τα τελευταία 5-6 χρόνια δημιούργησε πάνω από 450 νέες θέσεις εργασίας.

Διαθέτει τρία τελευταίας τεχνολογίας ερευνητικά εργαστήρια και δύο παραγωγικές μονάδες, όντας πλήρως καθετοποιημένη. Παράλληλα, είναι εστιασμένη στη διεθνή της ανάπτυξη, διαθέτοντας κεφάλαια για εξαγορές στο εξωτερικό. Απασχολεί περί τα 800 εργαζομένους, ενώ διανέμει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 80 χώρες. Η BC Partners απέκτησε περί το 80%, ενώ η οικογένεια Κάτσου παραμένει στον Ομιλο Pharmathen διατηρώντας το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών και τη διοίκηση…

Φαρμακοβιομηχανία Specifar

Το 2011 έναντι 400 εκατ. ευρώ σε μετρητά, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αμερικανική Watson Pharmaceuticals εξαγόρασε την επιτυχημένη ελληνική φαρμακοβιομηχανία Specifar από την οικογένεια Βασιλόπουλου. Μάλιστα η συμφωνία περιλάμβανε και δικαιώματα από μελλοντικές πωλήσεις φαρμάκων, κυρίως του Esomeprazole που είναι το best seller της εταιρείας. H Watson συγκαταλέγεται μέσα στις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην αγορά γενοσήμων φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων-«αντιγράφων».

Η Specifar ιδρύθηκε το 1933 και είναι από τις πιο παλιές φαρμακοβιομηχανίες της χώρας, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και προώθηση γενοσήμων φαρμάκων και είναι κυρίως εξαγωγική εταιρεία, μιας και εξάγει άνω του 80% των προϊόντων της. Από το 2000 και μετά έκανε άλματα ενώ πλέον συγκαταλέγεται μέσα στις πέντε κορυφαίες εταιρείες γενοσήμων στην Ελλάδα. Χρονιά ορόσημο ήταν το 2001 καθώς με την ανέγερση του νέου της εργοστασίου, η εταιρεία αναπτύχθηκε και εδραίωσε την παρουσία της στην ελληνική αγορά, ενώ το 2003 έλαβε την πρώτη άδεια κυκλοφορίας διεθνώς.

Ποτοποιία Μεταξά

Η ιστορική Ποτοποιία – Κονιακοποιΐα Μεταξά ιδρύθηκε πριν από 128 χρόνια, ήτοι το 1888 στον Πειραιά από το Σπύρο Μεταξά, έμπορο και ιδιοκτήτη ταβέρνας και το… νέκταρ της έφτασε σε όλο τον κόσμο, με πληθώρα βραβείων και διακρίσεων! Είναι το πρώτο διεθνές ελληνικό ποτό, γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι», καθώς από το 1900 είχαν αρχίσει οι εξαγωγές στην Αμερική! Το Μεταξά είναι το πρώτο ποτό που καταναλώθηκε στο διάστημα, εξάγεται σε πάνω από 60 χώρες, ενώ κανένα άλλο ποτό δεν έχει την ίδια διαδικασία παραγωγής. Αποστάγματα άνω των 30 ετών χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία παραγωγής διαφορετικών ειδών του… νέκταρ!

Καλώς ή… κακώς, εδώ και πολλά χρόνια, ανήκει σε ξένα συμφέροντα. Η εταιρεία έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου όλα τα χρόνια του 20ου αιώνα, ενώ το 1989 η οικογένεια αποφασίζει να πουλήσει την εταιρεία στην Grand Metropolitan (πλέον μετά από συγχωνεύσεις λέγεται Diageo) ενώ σήμερα ανήκει στη γαλλική πολυεθνική Remy – Cointreau. 

Ούζο 12

Ένα από τα δύο – τρία πιο ιστορικά ονόματα στο χώρο του ούζου στη χώρα μας και η πιο γνωστή ελληνική φίρμα στο χώρο των ποτών, μαζί με το Metaxa παγκοσμίως. Η ιστορική ποτοποιία Αδελφοί Καλογιάννη Ε.Π.Ε. ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1880 από την οικογένεια Καλογιάννη, που έως σήμερα, 4η γενιά, ασχολείται με τα αποστάγματα, αν και όχι με το «δικό» τους ούζο. Το Ούζο 12, πήρε το όνομά του από το βαρέλι (ή… βαγένι) 12, της ποτοποιίας της Πόλης, καθώς αυτό είχε το καλύτερο ούζο. Είναι το πρώτο ούζο που εμφιαλώθηκε το 1950.Στην αγορά των ποτών οι ιδιοκτησιακές ανακατατάξεις είναι έντονες και δαιδαλώδεις, το Ούζο 12 αρχικά πριν πολλά χρόνια πουλήθηκε στην IDV – Grand Metropolitan, κατόπιν πέρασε στα συμφέροντα της Άμβυξ, στην Berry Bros & Rudd ενώ από το 1999 ανήκει στο μεγάλο ιταλικό Group, το γνωστό Campari.

ΕΠΟΜ, ούζο Μίνι

Από το 1996 το ούζο που παράγει η Ένωση Ποτοποιών Μυτιλήνης (ΕΠΟΜ), το γνωστό… Μίνι, έχει εξαγοραστεί από το γαλλικό κολοσσό Pernod Ricard, που πρόσφερε τότε 5,4 δισ. δραχμές στους 66 μετόχους της ΕΠΟΜ. Παράγει το Μίνι, τη… Φήμη και το Λέσβος. Η Pernod Ricard (Chivas Regal, Absolut, Jameson Irish Whiskey, Havana Club κ.α.) συνεχίζει να στηρίζει την επένδυσή της, με το Μίνι να κρατάει σταθερά τα μερίδια αγοράς του.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί μια από τις εταιρείες που «έχτισαν» την κουλτούρα της μπύρας στην Ελλάδα. Το 1965 ξεκινά η παραγωγή και το λανσάρισμα τηςAmstel, ενώ το 1981 η εταιρεία έφερε στην Ελλάδα τη Heineken. Εδώ και πολλά χρόνια έχει εξαγοραστεί από τον ολλανδικό κολοσσό Heineken N.V., που ανέπτυξε περαιτέρω την εταιρεία, με νέες παραγωγικές μονάδες, νέα σήματα, αλλά και εξαγωρές στα Βαλκάνια. Διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής, ένα στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πάτρα.

Μάλιστα, αυτό της Πάτρας, με σειρά επενδύσεων, έχει καταστεί το μεγαλύτερο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, στη Λαμία από το 1993 λειτουργεί τη μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ. Διαθέτοντας σήματα όπως Amstel, Hieneken, ΑΛΦΑ, Fischer κ.α. η εταιρεία έφτασε να ελέγχει τη δεκαετία του 2000 έως και το 82% της εγχώριας αγοράς μπύρας. Με γνώμονα αυτή την εξέλιξη, το Δεκέμβριο του 2015 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είχε υιοθετήσει στοχευμένες πολιτικές για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της (επιβολή αποκλειστικότητας σε χονδρική και λιανική) και της επέβαλε πρόστιμο ύψους 31,45 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί έως σήμερα στη χώρα μας για τέτοια περίπτωση!

Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Και όμως, η μπύρα… Φιξ, η αρχαιότερη ελληνική μπύρα που παρουσιάζεται ως DNA καθαρά ελληνικό, ανήκει (πλέον) σε εταιρεία διεθνών συμφερόντων! Μέσα από αρκετές… τράμπες, συγχωνεύσεις και επιμέρους εξαγορές, ο δανέζικος όμιλος Carslberg (επίσημος χορηγός του Euro 2016), ελέγχει το 51% της εταιρείας που ελέγχει και τη Μύθος Ζυθοποιία, που ανήκε στον όμιλο Μπουτάρη. Αρχικά η Μύθος του ομίλου Μπουτάρη πέρασε στην Scottish Newcastle η οποία εξαγοράστηκε από την Carlsberg.

Η εταιρεία διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και τη Ριτσώνα Ευβοίας, δυναμικότητας 2,2 εκατ εκατόλιτρων ετησίως, στις οποίες παράγονται τα προϊόντα Μythos, Mythos Radler, FIX Hellas, FIX Dark, FIX Royale, Kaiser και Henninger. Από το 2010 η μπύρα Φιξ μπήκε σε νέα εποχή και επαναλανσαρίστηκε με επιτυχία, ενώ κύρια… μέριμνα της εταιρείας που την εμφιαλώνει – και μέσω της προβολής της – είναι να δείχνει πόσο… ελληνική είναι η μπύρα, που όπως και να ‘χει αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας τα τελευταία 150 χρόνια.

HBH

Το 1926, ο Νίκος Παναγόπουλος δημιούργησε μία μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι, δίνοντάς τη το όνομα… ΗΒΗ για να θυμίζει τη μικρή χαριτωμένη θεά που δρόσιζε τους Ολύμπιους θεούς με το νέκταρ. Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 η εταιρεία μεγαλώνει, με την εξαγορά στο Λουτράκι του εργοστασίου εμφιαλώσεως του φημισμένου νερού πηγής Καραντάνη και με τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το 1973 η εταιρεία ΗΒΗ-Παναγόπουλος απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής της Pepsi Cola στην Ελλάδα. Το 1989 η εταιρεία ΗΒΗ-Παναγόπουλος εξαγοράστηκε από την PepsiCo και μετονομάστηκε σε PepsiCo-HBH.

Σοκολατοποιία Παυλίδης

H πιο ιστορική και εμβληματική σοκολατοποιία της χώρας και η 2η παλαιότερη εταιρεία – ασχέτως κλάδου – της Ελλάδος, (η Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1841), έχει περάσει σε ξένα χέρια εδώ και 28 χρόνια! Η Σοκολατοποιία Παυλίδης ιδρύθηκε το… 1841, ως… «Γλυκισματοποιείον» από το Σπυρίδωνα Παυλίδη στη γωνία των οδών Αιόλου και Βύσσης, πουλώντας αρχικά γλυκά εποχής (λουκούμια, κουφέτα κ.λπ.), ενώ περίπου μια 10ετία μετά γεννιέται η θρυλική σοκολάτα.

Η εταιρεία, το 1988 – δύο χρόνια μετά το θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη – πέρασε στα χέρια του ελβετικού ομίλου Jacobs Suchard, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζαχαρωδών, σοκολάτας και καφέ παγκοσμίως. Τότε η Παυλίδης ήταν υπό κατάρρευση έχοντας πολλαπλά προβλήματα, ενώ η εξαγορά της από τον ξένο όμιλο, θα αλλάξει εκ νέου τη… μοίρα της.

Αρχές του ’90 η Jacobs Suchard θα συγχωνευτεί με την Kraft Foods. Πλέον η Παυλίδης ανήκει στην Mondelez Hellas που είναι η πρώην Kraft Hellas AE και θυγατρική της Mondelez International. Η Παυλίδης, εισήλθε στο χρηματιστήριο το 1976, ενώ αποχώρησε από αυτό το Μάρτιο του 2002, όταν η Kraft Foods εξαγόρασε στα 14,5 ευρώ εκάστη τις μετοχές. Πάντως, ο ξένος όμιλος συνεχίζει να επενδύει μεγάλα ποσά στην ελληνική εταιρεία και στο… διαμάντι της σοκολάτας που έχει στα χέρια του.

Λουμίδης

Αν μια εταιρεία και μια «φίρμα» έχει στο DNA της 100% την Ελλάδα, αυτή είναι η… Λουμίδης! Είναι μια από τις… κατ’ εξοχήν… ελληνικής κουλτούρας εταιρείες, που ακόμη και τώρα, δύσκολα «χωνεύει» κάποιος ότι ο καφές… Λουμίδη – Παπαγάλος, δεν είναι ελληνικών συμφερόντων! Έχει παρουσία σχεδόν 100 χρόνια στη χώρα μας, καθώς το 1919, τα τρία αδέλφια της οικογένειας Λουμίδη, ο Αντώνιος, ο Νίκος και ο Ιάσων, έχοντας ήδη εργαστεί σε καφεκοπτεία της εποχής, ανοίγουν στον Πειραιά ένα καφεκοπτείο.

Τότε, τα καφεκοπτεία χρησιμοποιούσαν έναν πέτρινο μύλο για το «τρίψιμο», ένα χειροκίνητο καβουρντιστήρι 10-20 οκάδων, και ξύλα για το καβούρντισμα. Δεν ήταν εύκολη – ούτε δεδομένη – η παρασκευή ευωδιαστού χαρμανιού, καθώς ο καφές έπρεπε να καβουρδιστεί ομοιόμορφα, χωρίς να «καεί» ή να μείνει άψητος.

Γρήγορα ο καφές Αφοί Λουμίδη απέκτησε καλή φήμη, για το άρωμα και τη γεύση του. Κατόπιν θα έρθει το 2ο κατάστημα, κατόπιν ανά τις δεκαετίες η παραγωγή σε πιο επαγγελματικά πρότυπα, η καλύτερη οργάνωση, ενώ τη δεκαετία του ’60 έχουν ήδη ξεκινήσει και οι εξαγωγές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Το 1974 άρχισε η λειτουργία του εργοστασίου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, ενώ το 1987 η εταιρεία εξαγοράζεται από τον πολυεθνικό κολοσσό Nestlé SA όπου και ανήκει έκτοτε. Βεβαίως, θυμίζουμε ότι η Nestle έχει παρουσία πάνω από 100 χρόνια στη χώρα μας.

Καφές Bravo

To πρώτο καφεκοπτείο Bravo δημιουργήθηκε το 1923 συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της κουλτούρας του λεγόμενου… τούρκικου καφέ (νυν… ελληνικού), ενώ το 1950 δημιουργήθηκε η εταιρεία και το 1953 λάνσαρε πρώτη τη συσκευασία φρέσκου καφέ. Έως τότε, ο καφές έμπαινε σε χάρτινες συσκευασίες μιας χρήσης. Το 1995 η ολλανδική εταιρεία Sara Lee/DE NV απέκτησε το 100% των μετοχών της ιστορικής εταιρείας Bravo ΑΕ. Μέσα από εξαγορές και διαχωρισμούς, δημιουργήθηκε η D.E Master Blenders 1753, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στο χώρο της, στην οποία υπάγεται πλέον και η Bravo Greece. H εταιρεία Bravo Greece διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες, στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στο Αιγάλεω Αττικής.

Τρία Έψιλον

Πρόκειται για… ιδιάζουσα περίπτωση καθώς από το 1969 που ξεκίνησε ο Τομ Πάππας να εμφιαλώνει στην Ελλάδα, υπήρχε εξ αρχής κάποια μετοχική σχέση με την The Coca Cola Company. Γύρω στο 1980 ιδρύεται η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε (3Ε) η οποία αποκτά τα δικαιώματα εμφιάλωσης και εμπορίας των σημάτων της The Coca Cola Company. Ως Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως δραστηριοποιήθηκε μέχρι το 2000, οπότε και συγχωνεύτηκε με τη Coca-Cola Beverages Plc και μετονομάστηκε σε Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως (3Ε). Τότε, η The Coca Cola Company απέκτησε ποσοστό περί το 24%.

Πλέον, η Coca-Cola HBC AG (γνωστή και ως Coca-Cola HBC ή Coca-Cola Hellenic), είναι οδεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής της Coca Cola παγκοσμίως, με δραστηριότητες εμφιάλωσης σε 28 χώρες παράγοντας προϊόντα για τις ανάγκες περισσότερων από 590 εκατομμυρίων ανθρώπων! Η Coca-Cola Tρία Έψιλον με 47 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, αποτελεί την κορυφαία ελληνική εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών, με 25 γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα.

ΟΤΕ

Εδώ και μια οκταετία σχεδόν, ανήκει πλέον σε γερμανικά συμφέροντα, λειτουργώντας υπό την ομπρέλα της Deutsche Telekom, που πλέον ελέγχει το 40%, έχοντας καταβάλει συνολικά πάνω από 4 δισ. ευρώ. Αρχικά πήρε ποσοστό στα 29 ευρώ ανά μετοχή, κατόπιν στα 27 ευρώ και ένα άλλο 10% στα 8 ευρώ, έχοντας και το απόλυτο πρόσταγμα στο management. Παράλληλα, ο γερμανικός όμιλος πήρε με αυτή την κίνηση τόσο την θυγατρική του ΟΤΕ την Cosmote, όσο και τη μεγαλύτερη (τότε) αλυσίδα τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Γερμανός!

Πλέον, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε βελτιώθηκαν οι υπηρεσίες και δεν έγινε περαιτέρω νοικοκύρεμα στον οργανισμό άμα της παύσης της ευθύνης της διοίκησής του από το ελληνικό δημόσιο. Ο όμιλος λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει νοικοκυρευτεί όλη η χρηματοοικονομική διάρθρωση με μεγάλη μείωση του δανεισμού, ενώ και οι υπηρεσίες που παρέχει είναι απολύτως σύγχρονες. Για δεκαετίες η εκάστοτε κυβέρνηση «πάρκαρε» στη διοίκησή του κομματικό στέλεχός της, συνήθως κάποιον που αποτύγχανε να εκλεγεί βουλευτής. Πλέον το δημόσιο δεν διορίζει τη… διοίκησή του, ενώ οι προσλήψεις γίνονται από την αγορά, ανάλογα με τις ανάγκες και όχι ανάλογα με τις κομματικές εξαρτήσεις.

ΟΠΑΠ

Πριν μια τριετία ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) γύρισε σελίδα, μετά από 55 χρόνια υπό την… κηδεμονία του δημοσίου (ιδρύθηκε το 1958) και πέρασε σε ιδιώτες. Η κοινοπραξία Emma Deltaσυμφερόντων του Τσέχου επιχειρηματία Γιούρι Σμετς και της οικογένειας Μελισσανίδη πήρε το 33% έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 650 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία απέκτησε και το management το οποίο και ασκεί έκτοτε. Αν και είναι άλλη η φύση του ομίλου, κάποια δεδομένα που ισχύουν για τον ΟΤΕ ισχύουν και για τον ΟΠΑΠ. Πλέον διοικείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εκσυγχρονίζει όλες τις «γραμμές» του, ενώ παρ’ ότι δεν έχει σταματήσει να στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό, τις ακαδημίες κ.λπ., εντούτοις έχει μπει ένα «φρένο» και ένας έλεγχος στις «τυφλές» πάσης φύσεως χορηγίες προς πάσα κατεύθυνση, δίκην πολιτικών και άλλων εξυπηρετήσεων.

liberal.gr Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων