Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
To παραμύθι με τα «κόκκινα δάνεια»

To παραμύθι με τα «κόκκινα δάνεια»

Διαφήμιση

Aς σταματήσουν να λένε παραμύθια στο λαό. Πουθενά στον κόσμο, ποτέ στην ιστορία του σύγχρονου καπιταλισμού, δεν έχει υπάρξει περίπτωση νόμιμης μεταβίβασης «κόκκινων δανείων» μιας τράπεζας σε μέτοχο της ίδιας τράπεζας.

Αυτό σημαίνει ότι τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών συστημικών τραπεζών δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε funds που ήδη είναι μέτοχοι των τραπεζών.

Από την άλλη όμως πλευρά, σ’ ένα τραπεζικό σύστημα που έχει 120 δις € καταθέσεις και 106 δις € ληξιπρόθεσμα δάνεια, είναι αδύνατο να υπάρξει λύση στο πρόβλημα χωρίς πώληση πακέτων δανείων.

Η Κύπρος τελείωσε με το Μνημόνιό της μόλις το Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον νόμο για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες σε distress funds. Στην Κύπρο τα «κόκκινα δάνεια» είχαν φτάσει στο 70% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να πουλά λαϊκίστικα συνθήματα σε ευπειθείς ιθαγενείς κρατώντας όμηρο της ασάφειας το σύνολο της πραγματικής οικονομίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι δανειστές «συμβουλεύουν» την Κυβέρνηση να προδιαγράψει τις διαδικασίες και να βάλει κανόνες ώστε εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να πωλούνται σε funds ακόμη και τα εξυπηρετούμενα δάνεια..

Αν θέλετε να πάρουν αξία τα χαρτοφυλάκια δανείων των συστημικών τραπεζών προσθέστε και «πράσινα» στα πακέτα «κόκκινων» δανείων που θα πωληθούν στα funds.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας,  έχει ήδη προειδοποιήσει τις διοικήσεις των τραπεζών για την ανάγκη λήψης τολμηρών αλλά και καινοτόμων πρωτοβουλιών, με στόχο τη μείωση των «κόκκινων δανείων» αλλά και για μακροχρόνιες ρυθμίσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν «μια και καλή» το πρόβλημα…

Πρόσφατη έρευνα της Deloitte, ανέδειξε το πραγματικό πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα:

  • Είναι η αίσθηση που έχουν οι δανειολήπτες ότι «κάτι θα γίνει» στο τέλος και οι δανειολήπτες θα «την γλυτώσουν».
  • Η Deloitte υποστηρίζει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας, διέθεταν στα τέλη του 2015 συνολικά 112 δισ € είτε υπο-εξυπηρετούμενα, είτε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποσό που αποτελεί το 42% του συνόλου των δανείων των τεσσάρων αυτών τραπεζών. Με το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα, το ποσοστό αυτό, προβλέπει η Deloitte, θα αυξηθεί στο 45% μέχρι το τέλος του 2016.

Η ΠΦΑ Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι τα «κόκκινα δάνεια» θα πωληθούν σε ιδιωτικά funds.

Η ΠΦΑ Κυβέρνηση, έχει άλλωστε ψηφίσει τον νόμο 4354/2015 που προβλέπει –υπό προϋποθέσεις- και την «παραχώρηση διαχείρισης» ακόμη και ενήμερων στεγαστικών δανείων.

Οι «αριστεροί» υπουργοί προσπαθούν τώρα να βάλουν φορολογικά εμπόδια στη διαδικασία πώλησης και παραχώρησης προς διαχείριση των ληξιπρόθεσμων δανείων. Θέλουν να επιβάλουν ΦΠΑ 23% στη συναλλαγή παραχώρησης των δανείων, θέλουν να φορολογήσουν ως τραπεζικά ιδρύματα τις εταιρείες διαχείρισης.

Προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα αντί να σώσουν την χώρα και την πραγματική της οικονομία.

Ας διδαχθούν από το παράδειγμα των Κυπρίων ομολόγων τους.

Για να γλυτώσουμε όλοι ….

toxrima.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων