Μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης που είχαν τροφοδοτήσει οι ανησυχίες για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ (που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο), οι τιμές του πετρελαίου έσπασαν το καθοδικό τους σερί, κλείνοντας την Παρασκευή και τη Δευτέρα με άνοδο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, για φέτος, συνεχόμενο διάστημα που το πετρέλαιο έκλεινε με πτώση, έχοντας υποχωρήσει, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, κατά 8%. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν θα κρατήσει, καθώς οι τιμές πλησιάζουν σε ένα επίπεδο κάτω από το οποίο δεν θα υποχωρήσουν άλλο. Αντίθετα, μετά από αυτό το σημείο, η πορεία τους αναμένεται να συνεχιστεί ανοδικά.

 

Αναλυτικότερα, το μπρεντ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με πτώση περίπου 5,3%, ενώ το αμερικανικό αργό με πτώση 7,1% παρά την ανάκαμψη που είδαμε την Παρασκευή. Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη, το μπρεντ υποχώρησε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.  Η «βουτιά» το έφερε στα 72,33 δολάρια. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό, έχει σημειώσει φέτος πτώση 11%, σε ετήσια βάση.

Οι τιμές αντέστρεψαν το κλίμα και ενισχύθηκαν την Παρασκευή και την Δευτέρα, κλείνοντας με άνοδο πάνω από 2%. Όμως το πρωί της Τρίτης έχασαν εν μέρει τα κέρδη που είχαν «μαζέψει» στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 0,7% και την τιμή του να διαμορφώνεται στα 76,47 δολάρια και το αμερικανικό αργό να σημειώνει επίσης πτώση 0,4% για να διαπραγματευτεί στα 72,66 δολάρια.

Τι ενίσχυσε την πτώση

Η πτώση των τιμών έχει αποδοθεί σε μια σειρά ανησυχιών για την οικονομία.

Η τελευταία πτωτική κίνηση αποδίδεται σε δύο παράγοντες: στα στοιχεία για την πορεία των εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας τον Απρίλιο, που τροφοδοτούν εκ νέου ανησυχίες για την ανάκαμψη της χώρας και τη ζήτηση για ενέργεια φέτος, και στις επιφυλάξεις της αγοράς εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, που θα αποτελέσει το κλειδί για την επόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Οι αποφάσεις της Fed και τα νέα από την Κίνα διαμορφώνουν γενικότερα το κλίμα. Την περασμένη Τετάρτη, για παράδειγμα, η Fed αποφάσισε να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, κατά 25 μονάδες βάσης, ενισχύοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια.

Προς την ίδια κατεύθυνση είχαν λειτουργήσει την προηγούμενη εβδομάδα τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Απρίλιο, καθώς καταγράφηκε απροσδόκητη συρρίκνωση, δημιουργώντας και πάλι ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης για εμπορεύματα.

«Η εκτίμηση ότι οι αγορές πετρελαίου θα πιεστούν αργότερα αυτό το έτος λόγω της αυξανόμενης κινεζικής ζήτησης αμφισβητείται», έγραψε σε σημείωμά της στις 8 Μαΐου η Commonwealth Bank of Australia (CBA), προσθέτοντας πως ενδεχόμενη σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου (με περιορισμό της παραγωγής και αύξηση της τιμής) το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα εξαρτηθεί πλέον περισσότερο από τον ΟΠΕΚ+, και ιδιαίτερα τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της παραγωγής από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ ισχύει από αυτόν τον μήνα, ενώ παράλληλα η ομάδα θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της στις 4 Ιουνίου.

Η πτωτική κίνηση στις τιμές του πετρελαίου που είδαμε το τελευταίο διάστημα θυμίζει την αστάθεια που σημειώθηκε τον Μάρτιο, και «αναγκάζει» μια τον ΟΠΕΚ να εξετάσει εάν θα πραγματοποιήσει ή όχι μια νέα μείωση της παραγωγής (για να στηρίξει τις τιμές), ανέφερε υιοθετώντας το ίδιο σκεπτικό ο Vishnu Varathan της Mizuho.

Από την άλλη, ο Kang Wu της S&P δεν προεξοφλεί αντίδραση του ΟΠΕΚ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα» ως προς το ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. «Εκτός και αν δουν πραγματικό πλήγμα στη ζήτηση είτε λόγω της αποδυνάμωσης της οικονομίας είτε λόγω της αύξησης των τιμών, τότε πιθανότατα θα περιμένουν λίγο περισσότερο για να αποφασίσουν τι θα κάνουν».

Γιατί δεν θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία

Την πρόσκαιρη αλλαγή του κλίματος στις τιμές του πετρελαίου στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις υπαγόρευσε η «υγιής» έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ που «έσπρωξε» το πετρέλαιο ανοδικά κατά 4% την Παρασκευή, παρόλο που οι ενδείξεις από την αγορά εργασίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, αναλυτές της αγοράς βλέπουν το πετρέλαιο να πλησιάζει σε επίπεδα, κάτω από τα οποία δεν θα πέσει άλλο. Έτσι, αναμένουν σημαντική άνοδο των τιμών τα επόμενα τρίμηνα. «Βλέπουμε πιο θετικά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο από ό,τι συνέβη στο πρώτο τρίμηνο», σχολίασε ο επικεφαλής της Citi Commodities Research, Ed Morse.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ANZ σημείωσε επίσης ότι η πτωτική πορεία του πετρελαίου είναι πιθανό να τελειώσει σύντομα, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δημιουργώντας συνθήκες «πεινασμένης» ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

«Η μείωση στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ και η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα πιθανότατα θα αντισταθμίσουν την επιβράδυνση της ζήτησης σε άλλες περιοχές… Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι τιμές θα φτάσουν σύντομα στο κατώτατό τους σημείο», υποστήριξε η τράπεζα.

Ομοίως, η Goldman Sachs διατήρησε τις προβλέψεις της για υψηλότερη τιμή του αργού πετρελαίου. «Η εκτίμησή μας παραμένει ότι το μπρεντ θα αυξηθεί στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο και στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Απρίλιο του 2024, καθώς αναμένουμε μεγάλα ελλείμματα το δεύτερο εξάμηνο», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα.

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται ο Edward Moya, αναλυτής αγοράς στον OANDA. «Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα μπορέσουν να αυξηθούν τόσο πολύ από εδώ και πέρα, δεδομένου όλων των ανησυχιών για την αύξηση της ζήτησης, αλλά οι προσδοκίες είναι υψηλές για τον ΟΠΕΚ+ ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις τιμές πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι».

naftemporiki.gr