Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Σε κρίσιμη καμπή η αγορά πετρελαίου

Σε κρίσιμη καμπή η αγορά πετρελαίου

Διαφήμιση

Οι ελπίδες ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού «έπιασαν πάτο» στα χαμηλά δωδεκαετίας του Ιανουαρίου (στα 27 δολ./βαρέλι) και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σταθεροποίησης κυριαρχούν στην αγορά πετρελαίου ενόψει της Συνόδου των παραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ στην Ντόχα την Κυριακή, που έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Θα πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη πρωτοβουλία για σταθεροποίηση των τιμών από τότε που ο μαύρος χρυσός εισήλθε σε πτωτικό κανάλι το καλοκαίρι του 2014.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Τραν, αναλυτή της RBC Capital Markets, «αν και μια τέτοια συμφωνία δεν θα μειώσει ουσιαστικά την πλεονάζουσα παραγωγή, εντούτοις η εποικοδομητική ρητορική θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλαγή της μεσο-μακρο­πρόθεσμης (πτωτικής) τάσης, να νομιμοποιήσει το ράλι που έχει ενισχύσει τις τιμές κατά 60% από τα χαμηλά έτους και να καταστήσει τα τρέχοντα επίπεδα των 40 δολ./βαρέλι ως το νέο ψυχολογικό κατώτατο όριο». Το ίδιο «μήνυμα» έστειλε και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) που προειδοποίησε ότι μια μείωση παραγωγής δε θα έχει ουσιαστική επίπτωση στα αποθέματα αργού που θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του έτους, με την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης να τοποθετείται χρονικά εντός του 2017, με φόντο τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα (shale) των ΗΠΑ. Φυσικά, μια συντονισμένη μείωση παραγωγής από τους υπόλοιπους μεγάλους «παίκτες» θα επιτάχυνε την διαδικασία, όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στο ορατό μέλλον. «Είναι δυσκολο να μιλήσουμε τώρα για μειώσεις παραγωγής», δήλωσε αξιωματούχος από μεγάλη χώρα του ΟΠΕΚ. «Ίσως όταν η παραγωγή του Ιράν αυξηθεί στα προ κυρώσεων επίπεδα των 3,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αλλά όχι νωρίτερα…».

Σαουδική Αραβία

Η επιθυμία όλων των πλευρών να μη διαταράξουν την εύθραυστη ηρεμία στην αγορά οδηγώντας πάλι τις τιμές κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι καθιστά το «πάγωμα» των επιπέδων παραγωγής ως έναν πρώτο εφικτό στόχο. Η Σαουδική Αραβία, πάντως, φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, η επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολ./βαρελι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και γι’ αυτό προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών. Το Ριάντ καταρτίζει με πυρετώδεις ρυθμούς πενταετές «Εθνικό Σχέδιο Μετασχηματισμού της Οικονομίας» με βασικούς άξονες την πώληση περιουσιακών στοιχείων (όπως το 5% του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco), αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών, επιθετικότερη διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και αύξηση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα.

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν όταν το πετρέλαιο κυμαινόταν στα 30 δολ./βαρέλι (και είχε ανοίξει «τρύπα» 100 δις. δολαρίων στον προϋπολογισμό του Βασιλείου). Απομένει να φανεί κατά πόσο θα εφαρμοστεί το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, κάτι που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την μελλοντική πορεία του μαύρου χρυσού…

(Ημερησία)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων