Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Στο σφυρί» δύο ναυτικά οχυρά – Πρώτη φορά στην ιστορία

«Στο σφυρί» δύο ναυτικά οχυρά – Πρώτη φορά στην ιστορία

Διαφήμιση

Δύο ναυτικά οχυρά ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας βγάζει «στο σφυρί» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμενος, που σχεδιάζει να παραχωρήσει σε ξένους επενδυτές, με διαδικασίες fasttrack.

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από στρατιωτικούς, επιστήμονες, οικολόγουςκαι πολίτες, όπως επίσης και η πρόθεσή του να εκποιήσει μεγάλη στρατιωτική έκταση-φιλέτο στην περιοχή της Πρέβεζας, αλλά και το παλιό αεροδρόμιο των Χανίων.

Πρόκειται για το νησί Φλέβες, απέναντι από τη Βουλιαγμένη, και τη βάση στον Τούρλο της Αίγινας.

Είναι η πρώτη φορά που συζητείται η παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ισχύ, αφού στις Φλέβες βρίσκεται το κέντρο εκπαίδευσης των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού και ένα από τα πεδία ασκήσεων των Ειδικών Ομάδων Ανορθόδοξου Πολέμου, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, σε περίπτωση εχθροπραξιών, από τις Φλέβες μέχρι τον Τούρλο (όπως έγινε και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και στην Κατοχή) απλώνεται ανθυποβρυχιακό φράγμα που προστατεύει το λιμάνι του Πειραιά, τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και, γενικότερα, τις ακτές της Αττικής, από προσβολές υποβρυχίων.

Για τις Φλέβες, ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι στην πρόταση συμπεριλαμβάνεται ενοίκιο 100 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να πηγαίνουν στο ταμείο του Πολεμικού Ναυτικού. «Θα πρόκειται μόνο για πολυετείς παραχωρήσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη», ξεκαθάρισε, «και οι εργασίες θα γίνονται απόμηχανικό, οπότε δεν χρειάζονται άδειες και θα διεξάγεται ανοιχτός διαγωνισμός μέσω ίντερνετ. Η πρώτη πρόταση για το νησί είναι από το Άμπου Ντάμπι με ενοίκιο 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, για τη δημιουργία ενός resort 22.000 θέσεων μέσα από μία επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Θα είναι ήπιας οικολογικής κατασκευής», διευκρίνισε ο κ.Καμμένος. «Η δεύτερη είναι από το Ισραήλ για δημιουργία ενός “Silicon Island”, δηλαδή ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας. Η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε την περιοχή Τούρλος στην Αίγινα», είπε και έκανε λόγο για 60.000 θέσεις εργασίας στην ολοκλήρωση της επένδυσης, που προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υψηλής τεχνολογίας, βιοτεχνολογίας, ελληνικού ινστιτούτου τεχνολογίας και έργα τουριστικού επιπέδου. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται, επίσης, σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους της Κρήτης για τη δημιουργία ενός μεγάλου γκολφ στο παλιό αεροδρόμιο των Χανίων. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την Πρέβεζα, αλλά και για ολόκληρη την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία δεν πωλείται. Η ιδιοκτησία παραμένει στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατέστησε σαφές ο υπουργός.

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε,επίσης, και στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα επιχειρηθεί μέσα από τη δημιουργία ενός στρατιωτικού ΤΑΙΠΕΔ.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που μία ακίνητη περιουσία 37 δισ. ευρώ μπαίνει προς εκμετάλλευση με έναν πολύ απλό τρόπο. Έχουμε βάλει ως όριο το 5% της αντικειμενικής αξίας για ετήσιο ενοίκιο όλων των ιδιοκτησιών των τεσσάρων ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εξήγησε: «Με 5%, λοιπόν, επί της αντικειμενικής, τον χρόνο, μπορούμε να νοικιάζουμε για 50 ή 100 χρόνια μια περιοχή, η οποία δεν χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή για στρατιωτική χρήση. Αυτό θα βγαίνει στο διαδίκτυο σε ένα δημόσιο bid για 7ή 15 μέρες, με ρύθμιση η οποία έρχεται τις επόμενες μέρες».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Παναγιώτη Ήφαιστου, ο οποίος είπε ότι «η καταπάτηση της νήσου Φλέβες, που δεν μπήκε στις Συνθήκες για την αειφόρο ανάπτυξη επειδή ήταν των ΕΔ, θα αποτελέσει βέβηλη πράξη κατά του πολιτισμού, της φύσης, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος».
Γιατί δεν πρέπει να ξεπουληθεί

Θύμισε, μάλιστα, μια επιστολή που είχε στείλει προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας πριν από μερικούς μήνες, αιτιολογώντας γιατί δεν πρέπει το νησάκι αυτό να ξεπουληθεί:

«Πρώτον, η νήσος Φλέβα, 1.500 περίπου στρεμμάτων απέναντι από τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, είναι ένα τοπίο μοναδικού φυσικού και περιβαλλοντολογικού κάλλους. Είναι πρότυπο της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων. Είναι ένα από τα τελευταία προπύργια της φύσης και του περιβάλλοντος στο θαλάσσιο κατώφλι πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

Εάν οι ΕΔ δεν τη χρειάζονται, πλέον, ως πεδίο ασκήσεων μπορεί να γίνει τόπος εξόρμησης των πολιτών, ένα δηλαδή φυσικό “πάρκο”, ένα ανέγγιχτο θαύμα της φύσης, το οποίο θα αναβαθμίσει αισθητικά, περιβαλλοντολογικά και αναπτυξιακά την περιοχή μας και ευρύτερα το Αττικό Λεκανοπέδιο. Σε κράτη της Ευρώπης υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε νησίδες κοντά στα αστικά κέντρα και σε λίμνες ή σε παραπλήσιες παραθαλάσσιες περιοχές. Αποτελούν πόλο έλξης και απόλαυσης της φύσης από αναρίθμητους επισκέπτες, χωρίς να θίγεται το φυσικό περιβάλλον.

Δεύτερον, δεν είμαι σίγουρος αυτήν τη στιγμή εάν η νήσος Φλέβα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο “NATURA 2000”, ως “Ζώνη Ειδικής Προστασίας” στη βάση διεθνών συμβάσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ή, αντίστοιχα, όπως προβλέπεται, ως τόπος κοινοτικής σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.

Εάν δεν έχει ενταχθεί στο παρελθόν στο δίκτυο “NATURA”, οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούσε βάση του Ναυτικού. Εάν οι ΕΔ δεν χρειάζονται πλέον τη νήσο για ασκήσεις, θα πρέπει υποχρεωτικά η νήσος Φλέβα ναενταχθεί αμέσωςστις ζώνεςπροστασίας του δικτύου“NATURA”. Αυτό είναι λογικό, συμβατική υποχρέωσή μας και συμφέρον μας. Εάν κάποιος σπεύσει να νομοθετήσει κάτι άλλο, εκποιώντας τη φυσική και πολιτική μας κληρονομιά, θα συμπράξει όχι μόνο στον βιασμό του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά θα παραβιάσει τις πρόνοιεςπερίαειφόρους ανάπτυξης.

Επιπλέον, εκτιμώντας σωστά την ανθρωπολογία των φυσιολατρών της περιοχής μας, δεν αποκλείω πολλοί να αυτοπυρποληθούν πάνω στη Φλέβα, παρά να δουν την ιδιωτεία να την καταπατεί. Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τα πάνδεινα και η υπομονή πολλών έχει εξαντληθεί».

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 23/04

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων